Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korporacija BP objavila je da njezino testiranje nije pokazalo znakove šteta na bušotini Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, te da bušotina može ostati zatvorena s opremom instaliranom početkom tjedna.


Nakon 40-ak sati testiranja tlaka, seizmičkih ispitivanja i mjerenja temperatura, utvrđeno je da strukturni integritet bušotine nije narušen te da je količina nafte u ležištu opala nakon tromjesečnog istjecanja u Meksički zaljev, objavio je Kent Wells, potpredsjednik BP-a za istraživanje i proizvodnju.

Vezani članci Slika nije dostupna BP: Nova kupola potpuno zaustavila istjecanje nafte Slika nije dostupna BP: Za uklanjanje štete od sada je odgovoran Bob Dudley

Nema dokaza o skrivenom istjecanju nafte, rekao je Wells, u telefonskoj konferenciji za tisak, prenosi Bloomberg News. Tlak u bušotini postupno je narastao na 474 kg po četvornom centimetru, što je ohrabrujući znak da je unutrašnjost bušotine izbjegla štetu od eksplozije platforme Deepwater Horizon 20. travnja, rekao je Wells.

>> BP: Nova kupola potpuno zaustavila istjecanje nafte

BP je s novom 67-tonskom kupolom postavljenom na tzv. glavu bušotine, zaustavio istjecanja nafte 15. srpnja, te nakon toga pristupio 48-satnom ‘testu ingeriteta’. Wells je rekao da bi BP mogao produljiti testiranje nakon isteka 48 sati. Nova kupola, koja bolje prijanja na glavu bušotine, mogla bi omogućiti da tvrtka dnevno prikupi do 80.000 tisuća barela nafte, što je više od najveće procijenjene količine dnevnog istjecanja.

S prethodnim sustavom BP je dnevno prikupljao oko 25.000 barela nafte, koja je crpljena na dva posebna broda na površini i spaljivana na bakljama. Trajno zatvaranje bušotine bit će moguće tek kada BP dovrši pomoćnu bušotinu i glavnu zatvori s tehničkim muljem i betonom, što je tvrtka najavila za kraj srpnja.

Procjenjuje se da je u Meksički zaljev u 86 dana od eksplozije i potonuća platforme, isteklo do 700.000 tona nafte koja je zagadila oko 725 km obala Louisiane, Mississippija, Alabama i Floride u najvećoj ekološkoj katastrofi u povijesti SAD-a. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju