Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest iz Meksičkog zaljeva?

BP: Nova kupola potpuno zaustavila istjecanje nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna tvrtka BP objavila je u četvrtak da je tijekom ispitivanja nove kupole potpuno zaustavila istjecanje nafte iz svoje oštećene bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, po prvi put od eksplozije platforme u travnju, objavio je CNN.

Nakon što su u zadnjih 86 dana tisuće tona nafte istjecale iz bušotine na dubini od 1,500 metara, kamera u blizini tzv. glave bušotine, u četvrtak prvi puta pokazuje da nema istjecanja nafte i plina u more. BP je prije dva dana na glavu bušotine postavio novu kupolu za sakupljanje nafte visoku 5,5 metara i tešku 67 tona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi problemi? Nastavak krize: Odgođeno zatvaranje ventila, nafta i dalje curi Slika nije dostupna Hoće li prestati curiti? BP postavio novu kupolu na pokvarenu bušotinu

>> Nastavak krize: Odgođeno zatvaranje ventila, nafta i dalje curi

Tvrtka je objavila da su u sklopu testova zatvoreni svi ventili na novoj kupoli, a prvi rezultati pokazuju da je kupola u potpunosti zaustavila istjecanje nafte. U tijeku je ispitivanje rada kupole i pratećeg sustava za crpljenje nafte na površinu, a BP je unaprijed najavio da tijekom tog ispitivanja, može doći do potpunog zaustavljanja izljeva nafte.

BP-ova platforma eksplodirala je i potonula 20. travnja, uz 11 ljudskih žrtava, izazivajući najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a, u kojoj se u Meksički zaljev izlilo između 1,9 i 3,2 milijuna litara nafte. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene