Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Busheva administracija planira isprazniti zatvor Guantanamo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha razrađuje dugoročni plan za pražnjenje vojnog zatvora u bazi Guantanamo na Kubi, koji uključuje i zahtjev Kongresu da propiše postupak za desetine osumnjičenih terorista koje vlada ne namjerava izvesti pred sud, izvijestio je danas The Washington Post.

Prema jednom scenariju koji razmatra Bushov kabinet, oko 80 zatočenika ostalo bi u objektu na Kubi kako bi im se sudilo pred vojnim komisijama, a oko 65 ostalih bilo bi vraćeno u svoje zemlje, prema više izvora upoznatih s internom raspravom koji su tražili da ostanu neimenovani zbog osjetljivosti teme, navodi Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvor za militante 'OKORJELI TERORISTI PUŠTENI NA SLOBODU' Obama zatvara zloglasni Guantanamo Slika nije dostupna U UAE prebačeno 15 zatočenika Pentagon objavio dosad najveći transfer zatočenika iz Guantanama

U središtu sve intenzivnije rasprave je pitanje što učiniti s preostalih 120 zatočenika, koje administracija smatra preopasnim za oslobađanje, ali je istodobno malo vjerojatno da će im se suditi, zbog nedostatka dokaza. Dužnosnici razmatraju mogućnost da predlože zakon, koji bi uspostavio pravnu proceduru za takve zatočenike, kako bi ih se moglo prebaciti u vojne ili civilne zatvore na kopnu SAD-a, rekli su izvori.

Rasprava o sudbini Guantanama, uslijedila je nakon lipanjske odluke Vrhovnog suda SAD, kojom je zatočenicima u Guantanamu dano pravo da svoje pritvaranje osporavaju pred američkim civilnim sudovima. Visoki dužnosnici administracije od tada su angažirani na traženju odgovora za novonastalu situaciju, uključujući i održavanje sjednica kabineta posvećenih toj temi u posljednje dva dana, kazali su dužnosnici za Post.

Predsjednik Bush, koji je prije dvije godine prvi puta govorio o zatvaranju Guantanama, u četvrtak je za Fox News izjavio kako se "analizira odluka (Vrhovnog suda) i razmatra kako dalje, ali odluka o Guantanamu još ne slijedi".

Dužnosnici upoznati s internim raspravama, kažu kako postoji opći konsenzus oko zakona koji bi rješavao probleme stvorene odlukom Vrhovnog suda, a još se raspravlja o pojedinostima. No nejasno je, prema njihovim navodima, da li bi Kongres s demokratskom većinom prihvatio taj potencijalno kontroverzni zakon u izbornoj godini.

Zatvor u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi otvoren je u siječnju 2002. za osumnjičene za terorizam nakon napada na SAD 11. rujna 2001., a u njemu se trenutačno se nalazi oko 265 zatočenika.

Odluka da ih se drži izvan teritorija SAD, trebala je osigurati trajno uskraćivanje prava pritvorenih da pred američkim sudom osporavaju legalnost pritvaranja. Takva uskrata prava pritvorenika donijela je SAD-u brojne kritike međunarodne zajednice.

Protiv 20 zatočenika podignute su optužnice, prema zakonu o vojnim komisijama iz 2006., uključujući petoricu optuženih za sudjelovanja u zavjeri koja je dovela do terorističkih napada na WTC u New Yorku i Pentagon u Washingtonu 11. rujna 2001., u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Samo 20 zatočenika poslano je na Guantanamo od listopada 2004., a izvori koje citira Post navode kako novi plan koji razmatra Bushova administracija, ne predviđa novo slanje zatočenika u Guanatanamo u pritvor neograničenog trajanja.

Ministar obrane Robert Gates, od stupanja na dužnost 2006. zagovara zatvaranje Guantanama, zbog štete koji nanosi ugledu SAD u svijetu.

Jedan od najilustrativnijih problema je skupina od otprilike 100 zatočenika iz Jemena, zatvorenih u Guantanamu već godinama, od kojih su neki oslobođeni optužbi u domovini.

Američki dužnosnici sumnjaju u mogućnosti da Jemen osigura zatočenje tih osumnjičenika za terorizam, posebno u svjetlu tretmana koji su dobili optuženi za bombaški napad na američki razarač USS Cole u Sani 2000. Dužnosnici administracije prošloga su tjedna zbog toga posjetili Jemen.

Jemenska vlada je objavila da je pripremila posebni program repatrijacije za bivše zatočenike iz Guantanama, po uzoru na sličan program Saudijske Arabije, no Washington ne vjeruju da je Jemen spreman.

SAD planira idućih dana poslati kući desetak zatočenih Jemenaca, za probu, a ostali će za sada ostati u Guantanamu, rekao je jedan dužnosnik za Washington Post.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene