Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvoriti zatvor Guantanamo, ali tri dana prije njegova odlaska više od 40 zatvorenika još je ondje bez nade da će biti oslobođeni i u većini slučajeva protiv njih neće biti pokrenut sudski proces.


Bijela kuća u utorak je priznala da američki predsjednik nije ispunio to obećanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama sve bliže zatvaranju Guantanama Slika nije dostupna VIDEO Aktivistica urlala i prekinula Obamu!

"Ne očekujem da postignemo cilj zatvaranja zatvora, nije bilo pogrešno pokušati", priznao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Nakon što je u ponedjeljak deset zatvorenika prevezeno u Oman, u utorak ih je u zatvoru na kubanskom otoku ostalo još 45.

Obamina administracija bi još mogla prevesti nekolicinu zatvorenika u neku zemlju saveznicu prije prisege Donalda Trumpa u petak, rekao je jedan američki dužnosnik. Zatim se zatvaraju vrata za preostale zatvorenike.

Donald Trump već je rekao da će prekinuti premještaje iz Guantanama čim stupi na dužnost jer ocjenjuje da su preostali zatvorenici preopasni da bi mogli napustiti taj zatvor.

U Guantanamu je bilo oko 780 osoba, ali pravosuđe Sjedinjenih Država pokrenulo je redovite sudske procese samo protiv 12 zatvorenika.

Obamina administracija morala je prisilno hraniti zatvorenike koji su štrajkali glađu i čak zabranila bilo kakvu objavu tih spornih postupaka.

Kongres se uvijek protivio svim planovima Obamine administracije koja je pokušavala barem premjestiti zatvorenike u neki zatvor na američkom teritoriju.

Američke vlasti ocjenjuju da je ukupno nešto manje od svakog trećeg zatvorenika (30,2 posto) koji su oslobođeni iz Guantanama, nastavilo ili su osumnjičeni da su nastavili ekstremističke aktivnosti. Taj je postotak pao na 13 posto za zatvorenike koje je Obamina administracija oslobodila od 2009. godine. (Hina)