Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush primio Ala Gorea kao dobitnika Nobelove nagrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam godina nakon što je porazio bivšeg potpredsjednika SAD Ala Gorea na predsjedničkim izborima 2000., u tijesnoj i osporavanoj utrci, George W. Bush je u Bijeloj kući primio Gorea i čestitao mu na Nobelovoj nagradi za mir.

Dvojicu izbornih protivnika iz 2000. u ponedjeljak je u Bijeloj kući povezala tradicija da predsjednik SAD prima američke dobitnike Nobelove nagrade.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Slika nije dostupna Favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Gore, kojem je priznanje pripalo za borbu protiv globalnog
zatopljenja, bio je među dobitnicima Nobelove nagrade za 2007. koji su pozvani na fotografiranje i razgovor s predsjednikom u Bijeloj kući.

Pred fotorepoterima su stajali jedan do drugoga, suzdržano dijeleći osmijehe, izvijestio je CNN.

"Poznata lica", rekao je Gore fotoreporterima, na što Bush nije ništa dodao, samo se nasmijao.

Dvojica čelnika održali su i 40-minutni sastanak u četiri oka, što je dio Busheva napora da pokaže otvorenost prema dugogodišnjem protivniku.

Bushevi pomoćnici su kazali kako je to bio privatni sastanak pa ga neće komentirati.

Pješice odlazeći iz Bijele kuće do parkiranog automobila, Gore je brojnim novinarima koji su ga pratili rekao samo da je razgovor bio "dobar i sadržajan".

Bush i Gore nisu se privatno sastali od prosinca 2000., kada je novoizabrani predsjednik kratko posjetio Goreove u potpredsjedničkoj rezidenciji.

To se dogodilo dok je još bila svježa gorčina od izbornog raspleta pred Vrhovnim sudom, koji je potvrdio Buhevu izbornu pobjedu na Floridi sa 537 glasova, nakon ponovnog prebrojavanja glasova u toj saveznoj državi, dok je zemlja u nevjerici pratila kako se izbori otežu u bekonačnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene