Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši američki predsjednik George Bush odlučio je otkazati put u Švicarsku, jer se boji mogućeg uhićenja zbog tužbe Amnestyja, koji ga optužuje za navodna mučenja.


Bush je trebao prisustvovati židovskoj Keren Hayesod večeri u Ženevi, koja će se održati 12. veljače. Uložena je tužba protiv njega, a vrši se i pritisak na švicarsku vladu da ga uhiti čim uđe u zemlju.

Vezani članci Zgrada DORH-a DORH podignuo optužnicu pa objavio stravične detalje mučenja zarobljenih hrvatskih policajaca 1991. kod Daruvara Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima

'Mi upozoravamo švicarske vlasti na izjave gospodina Busha, koje je početkom studenog izjavio na američkoj televiziji te objavio u vlastitim memoarima, u kojima bez isprike priznaje kako je dozvolio mučenje vodom nekoliko identificiranih osoba', pojasnio je Matthew Pollard, pravni savjetnik Amnesty Internationala.

>> Predstavnički dom zabranio prebacivanje zatočenika iz Guantanama u SAD

Slučaj se odnosi na mučenje zatvorenika u Guantanamo Bayju, piše Reuters. Amnesty također tvrdi kako je SAD dužan predati sve važne dokumente svakoj zemlji koja traži Busha zbog ratnih zločina.