Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki Kongres

Predstavnički dom zabranio prebacivanje zatočenika iz Guantanama u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkoga Kongresa prihvatio je zakonsku odredbu koja zabranjuje prebacivanje osumnjičenika za terorizam iz vojnog zatvora u zaljevu Guantanamu na Kubi u Sjedinjene Američke Države, izvješćuje u četvrtak američki tisak.

Zastupnici su u srijedu odobrili mjeru kojom se Obaminoj administraciji zabranjuje trošiti bilo kakav novac za prebacivanje tih zatočenika na američki teritorij. Odredba je sadržana u zakonu o proračunu za saveznu vladu do 30. rujna 2011., kada u SAD-u završava fiskalna godina. Zakon o proračunu, koji je Predstavnički dom prihvatio s 212 glasova za i 206 protiv, sada ide u Senat na odobrenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervju medijima Napadi 11. rujna: Majka jednog samoubojice tvrdi da joj je sin živ u Guantanamu Slika nije dostupna Zatvor za militante 'OKORJELI TERORISTI PUŠTENI NA SLOBODU' Obama zatvara zloglasni Guantanamo

Tijekom predizborne kampanje za Bijelu kuću američki predsjednik Barack Obama obećao je da će se zatvoriti sporni zatvor u mornaričkoj bazi u Guantanamu. U siječnju 2009. on je potpisao uredbu o zatvaranju Guantanama u roku od godinu dana uz prebacivanje glavnine zatočenika na teritorij SAD-a, ali je naišao na protivljenje u američkome Kongresu.

Otvorena pravna pitanja

Prebacivanje zatočenika u SAD otvara mnoga pravna pitanja, poglavito ona vezana uz temeljna prava koja sprječavaju neograničeno držanje u pritvoru bez suđenja, što je sada slučaj s većinom zatočenih u Guantanamu, gdje su neki od osumnjičenih za terorizam od 2002. godine. U vojnom zatvoru u Guantanamu trenutačno je oko 170 zatočenika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene