Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinu dana nakon što je uragan Katrina poharao američke savezne države na obalama Meksičkog zaljeva i uzdrmao politički opstanak Georgea W. Busha, američki predsjednik je u ponedjeljak navečer priznao da se potpunom oporavku tog područja još uvijek ne nazire kraj.


"Postoji nada, ali još puno toga treba učiniti. Ovo je godišnjica (Katrine) ali to ne znači da je sve gotovo. Iskreno, to je tek početak dugog procesa oporavka", kazao je Bush. 

Vezani članci Darko Horvat Potpisano je 88 odluka o obnovi kuća stradalih u zagrebačkom potresu: ''Za potrese nismo bili administrativno spremni'' Obitelj Kuljak Za obnovu im treba gotovo milijun i pol kuna, a od države dobili 50.000: ''Stavila je deku na glavu i vrištala. Pamtim taj vrisak više od potresa''

Prema njegovim riječima, obnova bi mogla potrajati "godinama". Uragan Katrina, koji je prije godinu dana usmrtio 1.500 ljudi i uništio New Orleans, 

i dalje predstavlja opasnost za Busha jer ljude podsjeća na nesposobnost vlade da pravodobno odgovori na jednu od najvećih prirodnih katastrofa u povijesti Amerike. 

Mnogi stanovnici pogođenih država smatraju da bi odgovor vlade na katastrofu bio drugačiji da je u New Orleansu, na primjer, bilo više bogatijih ljudi. 

Bush to odbacuje ali priznaje da je uragan iznio na vidjelo rasnu podijeljenost Amerike. 

S približavanjem izbora za Kongres u studenom i s 40-postotnom potporom za Busha, očito je da se američki predsjednik nikada nije u potpunosti oporavio od štete koju je pretrpio u danima nakon Katrine.