Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush i poljski premijer Donald Tusk su nakon razgovora u Bijeloj kući obznanili da su postigli suglasnost o pomoći SAD-a u modernizaciji poljske vojske u sklopu plana o postavljanju američkog proturaketnog obrambenog sustava na teritoriju Poljske.


"SAD prepoznaje potrebu za modernizaciju poljskih oružanih snaga. Važno je za naše saveznike da, kada su zabrinuti za modernizaciju svojih snaga, prijatelji odgovore, i mi odgovaramo", rekao je Bush u obraćanju novinarima u Ovalnom uredu.

Vezani članci Homofobni napad, ilustracija Poljska najavila zabranu usvajanja djece istospolnim parovima: Vladajući smatraju da je to prijetnja rimokatoličkom načinu života Koronavirus u Poljskoj Dnevni broj novozaraženih veći nego na vrhuncu epidemije u studenom: "Nije isključeno ponovno uvođenje ograničenja"

Bush je najavio da će prvo slijediti "inventura i procjena potreba" poljske vojske, a do isteka njegova mandata, u siječnju 2009., i "konkretan plan modernizacije".

Pomoć u modernizaciji poljske vojske bio je uvjet koji je Tuskova vlada postavila SAD-u za postizanje sporazuma o postavljanju 10 raketnih presretača u Poljskoj, kao dijela američkoga raketnog štita čiji bi radari bili u Češkoj.

Američki pregovarači, na čelu s pomoćnikom državne tajnice Stephenom Mullom, nastojali su razdvojiti pregovore o raketnom štitu od onih o pomoći u vojnoj modernizaciji, no premijer Tusk je u ponedjeljak naglasio kako Poljska to smatra "jednim paketom".

"Ono što bih nazvao prekretnicom je moje uvjerenje da su predsjednik i američka strana danas vrlo precizno razumjeli naša očekivanja, i ako mogu kazati, predsjednik je prihvatio naše stajalište o načelima suradnje", izjavio je Tusk.

"Došli smo do zaključka...da su raketna obrana i modernizacija poljskih snaga, kao i jačanje globalnog sustava sigurnosti...da sva ta pitanja dolaze u jednom paketu, a to je nešto što nam daje jako puno nade za budućnost", naglasio je Tusk.

Glede zabrinutosti Varšave zbog mogućnosti da se američki sustav učini dostupnim za ruske promatrače, kako bi se umirila zabrinutost Moskve, američki je predsjednik rekao da će se pri postavljanju proturaketnog sustava "kod svake odluke voditi računa o suverenitetu Poljske".

Bush je ponovio da "sustav nije usmjeren protiv Rusije" te dodao kako će "nastaviti surađivati s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom da bi ga u to uvjerio".

SAD je prošle godine otvorio pregovore o proturaketnom štitu s vladom poljskog premijera Jaroslawa Kaczynskog, koji je snažno podržavao američki prijedlog. Vlada Donalda Tuska zauzvrat je zatražila puno veću pomoć.

Poljski dužnosnici su kazali kako žele nabaviti protuzračnu obranu od balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa, ističući kako je Rusija zaprijetila okretanjem svojih raketa na Poljsku ako ona prihvati američke presretače.

Pregovarači su zatražili rakete Patriot 3 i THAAD, te naveli 17 područja u kojima poljska vojska očekuje pomoć SAD-a, izvješćuju američki mediji.

Rusija se protivi postavljanju dijela globalnog proturaketnog sustava tako blizu njezinih granica, tvrdeći da to umanjuje snagu odvraćanja njezina raketnog arsenala. SAD pak tvrdi da je sustav namijenjen zaštiti od država poput Irana i Sjeverne Koreje, te da ne može ugroziti ruske kapacitete.