Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush i Rasmussen podržali primanje novih članica u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i danski premijer Anders Fogh Rasmussen u subotu su izrazili potporu primanju novih članica u NATO, uoči summita u Bukureštu, na kojem pozivnice očekuju Hrvatska, Makedonija i Albanija.

"Željno očekujemo naš summit u Bukureštu...Govorili smo o duhu politike otvorenih vrata NATO-a i zajednički poželjeli dobrodošlicu novim državama u Savezu, sve dok ispunjavaju mjerila za članstvo", rekao je Bush nakon razgovora s Rasumssenom na njegovu ranču u Crawfordu u Teksasu.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

Ističući suradnju Danske s SAD u "na punoj integraciji balkanskih zemlja u Europu", uključujući i priznavanje Kosova, Rasumssen je također najavio da će "sa summita NATO-a u Bukureštu biti upućen snažan signal podrške" aspiranticama za članstvo Ukrajini i Gruziji, zemljama koje su zatražile ulazak u program MAP - Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Jedna od glavnih tema razgovora Bush-Rasmussen bila je i misija NATO-a u Afganistanu, u kojoj sudjeljuje i Hrvatska, a predsjednik Bush je najavio da će u Bukureštu od saveznika zatražiti dodatne napore u misiji ISAF-a, veći broj vojnika i ukidanje ograničenja za njihovo angažiranje u borbi protiv Talibana i Al Qaide.

"Ići ću u Bukurešt s nazorom da smo zahvalni za doprinose koji su učinjeni, i ohrabriti ljude da više pridonesu. SAD daju dodatnih 3.200 marinaca. Pokušavamo pomoći da Kanada ostvari svoj cilj za dodatnih tisuću boraca u južnom dijelu Afganistana", rekao je Bush, dodajući kako i "Anders radi na tome".

Danska na jugu Afganistana ima 800 vojnika, a prošle je jeseni odlučila povećati svoj kontinegt za 50 posto.

Bush je odao priznanje Danskoj za znatan doprinos u Afganistanu i Iraku, te priznao da neke saveznice "imaju određena politička ograničenja", kada je riječ o njihovom angažmanu u misiji ISAF-a.

SAD u Afganistanu ima 29.000 vojnika, podijeljenih na kontigent ISAF-a i samostalne snage koje vode borbe s Talibanima i Al Qaidom na jugu zemlje, a na proljeće šalju dodatnih 3.200 marinaca. Washington već mjesecima vrši pritisak na saveznike da prošire angažman u Afganistanu, no američki su dužnosnici razočani s polovičnim rezultatima te kampanje.

"Moja administracija je jasno rekla kako očekujemo da ljudi nose teški teret ako misle biti...u Afganistanu", rekao je Bush.

Velika Britanija, Poljska i Kanada podržali su zahtjeve SAD, no Ottawa je zatražila da i drugi saveznici podrže njezine operacije u južnoj pokrajini Kandahar s 1.000 vojnika.

Dvojica čelnika su razgovarali i nuklearnom programu Irana te podršci SAD-a ciljevima summita o klimatskim promjenama koji će se 2009. održati u Danskoj i drugim pitanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene