Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush i danski premijer Anders Fogh Rasmussen u subotu su izrazili potporu primanju novih članica u NATO, uoči summita u Bukureštu, na kojem pozivnice očekuju Hrvatska, Makedonija i Albanija.


"Željno očekujemo naš summit u Bukureštu...Govorili smo o duhu politike otvorenih vrata NATO-a i zajednički poželjeli dobrodošlicu novim državama u Savezu, sve dok ispunjavaju mjerila za članstvo", rekao je Bush nakon razgovora s Rasumssenom na njegovu ranču u Crawfordu u Teksasu.

Vezani članci Ruska baza na Sjevernom polu - 1 Što se krije iza novog poteza Rusije, zbog kojeg bi ponovno mogle porasti napetosti među svjetskim silama? "To su sve sastavnice recepta za tenzije, koje se događaju sve češće" Slika nije dostupna 'Nijedna treća zemlja ne može staviti veto na članstvo'

Ističući suradnju Danske s SAD u "na punoj integraciji balkanskih zemlja u Europu", uključujući i priznavanje Kosova, Rasumssen je također najavio da će "sa summita NATO-a u Bukureštu biti upućen snažan signal podrške" aspiranticama za članstvo Ukrajini i Gruziji, zemljama koje su zatražile ulazak u program MAP - Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Jedna od glavnih tema razgovora Bush-Rasmussen bila je i misija NATO-a u Afganistanu, u kojoj sudjeljuje i Hrvatska, a predsjednik Bush je najavio da će u Bukureštu od saveznika zatražiti dodatne napore u misiji ISAF-a, veći broj vojnika i ukidanje ograničenja za njihovo angažiranje u borbi protiv Talibana i Al Qaide.

"Ići ću u Bukurešt s nazorom da smo zahvalni za doprinose koji su učinjeni, i ohrabriti ljude da više pridonesu. SAD daju dodatnih 3.200 marinaca. Pokušavamo pomoći da Kanada ostvari svoj cilj za dodatnih tisuću boraca u južnom dijelu Afganistana", rekao je Bush, dodajući kako i "Anders radi na tome".

Danska na jugu Afganistana ima 800 vojnika, a prošle je jeseni odlučila povećati svoj kontinegt za 50 posto.

Bush je odao priznanje Danskoj za znatan doprinos u Afganistanu i Iraku, te priznao da neke saveznice "imaju određena politička ograničenja", kada je riječ o njihovom angažmanu u misiji ISAF-a.

SAD u Afganistanu ima 29.000 vojnika, podijeljenih na kontigent ISAF-a i samostalne snage koje vode borbe s Talibanima i Al Qaidom na jugu zemlje, a na proljeće šalju dodatnih 3.200 marinaca. Washington već mjesecima vrši pritisak na saveznike da prošire angažman u Afganistanu, no američki su dužnosnici razočani s polovičnim rezultatima te kampanje.

"Moja administracija je jasno rekla kako očekujemo da ljudi nose teški teret ako misle biti...u Afganistanu", rekao je Bush.

Velika Britanija, Poljska i Kanada podržali su zahtjeve SAD, no Ottawa je zatražila da i drugi saveznici podrže njezine operacije u južnoj pokrajini Kandahar s 1.000 vojnika.

Dvojica čelnika su razgovarali i nuklearnom programu Irana te podršci SAD-a ciljevima summita o klimatskim promjenama koji će se 2009. održati u Danskoj i drugim pitanjima.