Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush spriječiti će je nastavak istraživanja matičnih stanica iz ljudskog embrija ulaganjem veta na na zeleno svjetlo Senatora.


Senatori su u omjeru 63 prema 37 izglasali potporu dokumentu stručnjaka u kojem su nevedene sve potencijalne koristi koje bi čovječanstvo imalo od tih istraživanja.

Vezani članci Donald Trump - 1 "To je dar Kini i Rusiji": Trump stavio veto na vojni proračun vrijedan 740 milijardi dolara usvojen u Kongresu Slika nije dostupna Michael J. Fox poziva na istraživanje matičnih stanica

Ovo će biti prvi puta da Bush koristi pravo veta od kad je zasjeo u Bijelu kuću prije šest godina.

Ankete su pokazale da se većina građana slaže s nastavkom istraživanja za koja znanstvenici tvrde da bi mogla donijeti revoluciju u pojedinim područjima medicine i liječenju nekih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa i ozljeda leđne moždine. 

Većina građana podupire nastavak istraživanja, no Bush smatra da je abortus ubojstvo, a ubojstvo u svrhu znanstvenog napretka je neprihvatljivo.

Bush će blokirati nastavak istraživanja iz jednog jedinog razloga - jer se protivi abortusu, koji je nužna pretpostavka istraživanju.
 
- On samo ispunjava obećanje koje je davno dao i drži se toga, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

S Bushovim stajalištima ne slažu se mnoge ugledne osobe, poput bivše prve dame Nancy Reagan, čiji je suprug i bivši predsjednik Ronald Reagan prije tri godine izgubio bitku s Alzheimerovom bolesti.

No, Bush kao i najkonzervativniji republikanci, smatra da se istraživanja protive Zakonu.

- Jednostavno, predsjednik smatra da je abortus ubojstvo, da nije u redu nešto živo učiniti mrtvim u znanstvene svrhe, rekao je Snow.