Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush će vetom zabraniti istraživanje matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush spriječiti će je nastavak istraživanja matičnih stanica iz ljudskog embrija ulaganjem veta na na zeleno svjetlo Senatora.

Senatori su u omjeru 63 prema 37 izglasali potporu dokumentu stručnjaka u kojem su nevedene sve potencijalne koristi koje bi čovječanstvo imalo od tih istraživanja.

Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orban objava ministarstva Viktor Orban zbog ruskog plina prijeti i blokadom ulaska Bugarske u Schengen Slika nije dostupna Michael J. Fox poziva na istraživanje matičnih stanica

Ovo će biti prvi puta da Bush koristi pravo veta od kad je zasjeo u Bijelu kuću prije šest godina.

Ankete su pokazale da se većina građana slaže s nastavkom istraživanja za koja znanstvenici tvrde da bi mogla donijeti revoluciju u pojedinim područjima medicine i liječenju nekih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa i ozljeda leđne moždine. 

Većina građana podupire nastavak istraživanja, no Bush smatra da je abortus ubojstvo, a ubojstvo u svrhu znanstvenog napretka je neprihvatljivo. Bush će blokirati nastavak istraživanja iz jednog jedinog razloga - jer se protivi abortusu, koji je nužna pretpostavka istraživanju.
 
- On samo ispunjava obećanje koje je davno dao i drži se toga, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

S Bushovim stajalištima ne slažu se mnoge ugledne osobe, poput bivše prve dame Nancy Reagan, čiji je suprug i bivši predsjednik Ronald Reagan prije tri godine izgubio bitku s Alzheimerovom bolesti.

No, Bush kao i najkonzervativniji republikanci, smatra da se istraživanja protive Zakonu.

- Jednostavno, predsjednik smatra da je abortus ubojstvo, da nije u redu nešto živo učiniti mrtvim u znanstvene svrhe, rekao je Snow.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene