Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush spriječiti će je nastavak istraživanja matičnih stanica iz ljudskog embrija ulaganjem veta na na zeleno svjetlo Senatora.


Senatori su u omjeru 63 prema 37 izglasali potporu dokumentu stručnjaka u kojem su nevedene sve potencijalne koristi koje bi čovječanstvo imalo od tih istraživanja.

Vezani članci Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Može li UN spriječiti eskalaciju rata u Ukrajini? Puljić: "Za sada ne vidim ni jedan način da se nešto učini, osim ako se kroz reformu ne promijeni način funkcioniranja ove organizacije" Slika nije dostupna Michael J. Fox poziva na istraživanje matičnih stanica

Ovo će biti prvi puta da Bush koristi pravo veta od kad je zasjeo u Bijelu kuću prije šest godina.

Ankete su pokazale da se većina građana slaže s nastavkom istraživanja za koja znanstvenici tvrde da bi mogla donijeti revoluciju u pojedinim područjima medicine i liječenju nekih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa i ozljeda leđne moždine. 

Većina građana podupire nastavak istraživanja, no Bush smatra da je abortus ubojstvo, a ubojstvo u svrhu znanstvenog napretka je neprihvatljivo.

Bush će blokirati nastavak istraživanja iz jednog jedinog razloga - jer se protivi abortusu, koji je nužna pretpostavka istraživanju.
 
- On samo ispunjava obećanje koje je davno dao i drži se toga, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

S Bushovim stajalištima ne slažu se mnoge ugledne osobe, poput bivše prve dame Nancy Reagan, čiji je suprug i bivši predsjednik Ronald Reagan prije tri godine izgubio bitku s Alzheimerovom bolesti.

No, Bush kao i najkonzervativniji republikanci, smatra da se istraživanja protive Zakonu.

- Jednostavno, predsjednik smatra da je abortus ubojstvo, da nije u redu nešto živo učiniti mrtvim u znanstvene svrhe, rekao je Snow.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju