Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush reagirao je na arapsko zgražanje na pohvale Izraelu i rekao kako je uvjeren da će na dužnosti dočekati sklapanje sporazuma o stvaranju palestinske države.


Iako su promatrači skeptični prema Bushevim izgledima da takav sporazum bude postignut prije siječnja kad on odlazi iz Bijele kuće, američki je predsjednik optimističan.

Vezani članci Epidemiolog, ilustracija Europa bilježi najtežu tjednu bilancu od sredine svibnja! Više od 250.000 umrlih - u svijetu zaraženo više od 40 milijuna ljudi Slika nije dostupna Bush razbjesnio Palestince

U govoru nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u odmaralištu Sharm el-Sheikhu na Crvenome moru, Bush je rekao kako je Abbasa obavijestio o svojoj "apsolutnoj predanosti" suradnji s Palestincima i Izraelcima radi definiranja palestinske države.

"Činim to zbog nekoliko razloga. Prvo, srce me boli kad vidim kako propada golem potencijal palestinskoga naroda", rekao je. "To bi bila prilika da prestanu patnje koje traju na palestinskim teritorijima", rekao je i dodao: "Drugi je razlog zato što je to jedini put prema trajnome miru".

Palestinci tvrde da je izraelska okupacija Zapadne obale uzrok njihove velike patnje.

Abbas nije spomenuo govor što ga je Bush u četvrtak održao pred izraelskim parlamentom. Američki je predsjednik tada nahvalio Izrael, a samo jednom spomenuo palestinsku težnju za državnošću.

Bush će u nedjelju na Svjetskom gospodarskom forumu govoriti o palestinskoj državnosti.

"Veoma dobro znamo da vi osobno i vaša administracija iskreno želite postići mir prije kraja 2008.", rekao je Abbas. "Sretni smo što nastavljamo suradnju s vama".