Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završili platformu

Bušenje jame za pomoć rudarima u Čileu u nedjelju ili ponedjeljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bušenje jame od 700 metara, kojom bi se u roku od tri do četiri mjeseca trebali spasiti rudari blokirani na dnu rudnika u Čileu, započet će ‘u nedjelju ili ponedjeljak’, izjavio je inženjer koji rukovodi radovima.

‘Završili smo platformu gdje će biti instaliran stroj za bušenje. Nadamo se da ćemo početi bušiti u nedjelju ili ponedjeljak’, kazao je Andres Sougarret s mjesta događaja u San Joseu, 800 kilometara sjeverno od Santiaga. U tu svrhu koristit će se najnovije tehnološke dostignuće, australski stroj Strata 950. Tim strojem će se izdubiti 700 metara duboka i 66 cm široka jama kojom će, jedan po jedan, biti izvučeni zarobljeni rudari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postignut dogovor BiH: Rudari prekinuli štrajk i napustili rudnik Slika nije dostupna 'Dođe mi da se zakopam u rupu' Sjećate se rudara koji su 69 dana proveli pod zemljom? Za to nitko nije kriv!

>> VIDEO: Snimka nasmijanih rudara, podnijeta i prva tužba

Rudari su na dnu rudnika zatočeni već 22 dana, a od njih 33 već ih pet pokazuje znakove depresije pa će se o njima na daljinu morati brinuti psihijatar, kazao je ministar zdravstva Jaime Manalich. Prema njegovim riječima, ti su rudari izolirani, ne jedu dobro i ne žele se prikazati na videu. Dodao je da je opće stanje rudara inače poboljšano zahvaljujući rehidraciji. ‘Ne žale se više na žeđ, urin im je normalan, a dijareja uzrokovana vodom koju su do tada pili je prestala’, rekao je ministar. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene