Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH danas su na sastanku u Širokom Brijegu započeli novi krug razgovora o ustavnim promjenama u toj zemlji, ali su se samo dogovorili da će oni biti nastavljeni nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, za koji je prethodno potrebno ispuniti ključni uvjet - reformu policije u BiH, priopćeno je nakon sastanka.


Domaćin sastanka, predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić je rekao kako je za današnji sastanak prvobitno bila pripremljena Deklaracija o ustavnim promjenama u BiH, ali se odustalo od njezinog potpisivanja zbog potrebe da se do 15. veljače ove godine usvoji Zakon o reformi policije u BiH kojim bi se toj zemlji omogućilo potpisivanje Sporazuma
o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Vezani članci Boris Johnson Johnson najavio slanje stručnjaka u BiH: "Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedan poligon za Putinove pogubne težnje" Šefik Džaferović Džaferović o Milanoviću: "On je parodija diktatora koji gleda na BiH kao na nekakvu svoju Sudetsku oblast, banovinu ili Donbas..."

Na novinarski upit je li današnje odgađanje bilo kakvog dogovora o ustavnim promjenama u BiH uzrokovano kosovskom krizom, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, koji je također nazočio širokobriješkom sastanku, odgovorio je negativno. 

"Kosovo uopće nije spominjano. Problemi BiH su u kompetenciji njezinih institucija i ne vidim utjecaj Kosova na pregovore o ustavnim promjenama u BiH" rekao je Lajčak.

Na konferenciji za novinare otvoreno su se sukobili predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Tihić je izvjestio da njegova stranka (SDA) odbacuje prijedlog Zakona o policiji BiH, koji izrađuje posebna radna skupina, jer se njime omogućava opstanak entitetskih policija Republike Srpske i Federacije BiH, a policijske strukture na državnoj razini, po Tihićevom tumačenju, ne bi imale nikakve ovlasti.

Reagirao je Dodik rekavši da predloženi Zakon o policiji temelji na Mostarskoj deklaraciji iz listopada 2007. godine i Akcijskom planu koji je uslijedio, te da je Tihić potpisao oba dokumenta i obavezan ih se pridržavati. Pritom je kazao kako Tihić protiv njega vodi osobni rat.

Tihić je uzvratio optuživši Dodika da vodi rat protiv BiH dajući već godinu dana "antibosanske" izjave.

U ovu se polemiku umiješao i vidno uzrujani Lajčak rekavši kako je Mostarska deklaracija o reformi policije, koju je potpisao i Tihić, obavezna te je pozvao da ju se poštuje.

U žučnu raspravu umiješao se i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekavši da se Mostarska deklaracija mora poštivati jer je ona preduvjet za europsku integraciju. Silajdžić je pritom optužio SDA i Tihića da oni doprinose opstanku policije Republike Srpske.

Užarenu atmosferu, u kojoj su politički čelnici jedni drugima upadali u riječ, smirili su Lajčak, Ljubić i Dragan Čović (predsjednik HDZ-a BiH) izjavama kako do 15. ožujka ove godine, do kada je rok za usvajanje Zakona o reformi policije, ima dovoljno vremena da se prevladaju novonastale poteškoće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju