Obavijesti Pretražite Navigacija
Verbalni sukob

PALE TEŠKE RIJEČI 'Nemojte više o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete - nemojte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa otvoreno su razgovarali o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine.

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa ponovili su svoju posvećenost primjeni svih sporazuma iz Bruxellesa, priopćeno je u utorak navečer iz ureda visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, dok beogradski mediji tvrde kako je Vučić "burno reagirao tijekom sastanka" ustvrdivši kako se Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obveze nisu ispunili.

Pročitajte i ovo Zastava Srbije I dalje vrije VIDEO Na Kosovu raširili zastavu Srbije, šef eurodiplomacije: "Situacija je opasna i neodrživa" Zoran Milanović Bojkotirao Dan državnosti Milanović o sukobima na Kosovu: "Srbija mora prihvatiti da su neovisni, to je gotova stvar"

U priopćenju iz ureda Federice Mogherini, koja je pozvala dvojicu premijera na neformalni susret u sjedištu EU-a, kaže se kako su Vučić i Mustafa "otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine", nakon ranijih najava da će na tom sastanku biti riječi o dosadašnjem napretku u međusobnom dijalogu i budućim koracima u provođenju bruxelleskog sporazuma.

Za Srbiju zbog Kosova neprihvatljiv nacrt pregovaračkog poglavlja 35

Međutim, beogradski Blic na svojoj internetskoj stranici tvrdi kako su u Bruxellesu "pale tešške riječi između premijera Srbije Vučića i zamjenika kosovskog premijera Hašshima Thacija".

"Nemojte mi višše govoriti o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete - nemojte", citiraju beogradski mediji Vučićevo reagiranje na neformalnom sastanku sa ššeficom diplomacije EU-a i kosovskim premijerom.

Premijer Vučić je prije sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak precizirao da tema razgovora svakako ne može biti platforma u 36 točaka za pregovaračko poglavlje 35, koje se tiče pitanja Kosova, već nastavak razgovora s kosovskim Albancima.

Premijer Vučić prethodno je ocijenio da zajednička pregovaračka platforma za poglavlje 35, dokument koji je Europska komisija izradila i dostavila predstavnicima zemalja članica, sadrži niz stavki koje prejudiciraju status Kosova i uperene su protiv srpskih nacionalnih interesa te da su "za Srbiju lošije rješenje od formalnog priznanja neovisnosti Kosova".

Nakon sastanka u Bruxellesu beogradski Blic, pozivajući se na svoje dobro obviještene izvore, tvrdi kako je Vučić rekao da se "Srbija držžala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obveze nisu ispunili", te podsjetio da kosovska vlada i dalje nije donijela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opšćina, a da dogovor o katastru jošš iz 2011. godine uopšće nije počela primjenjivati.

Vučić je ošštro osudio nedavna uhićenja Srba na jugu Kosova i pokuššaj učlanjenja Kosova u UNESCO bez znanja Srbije.

Prosvjedna nota Srbije Ujedinjenim narodima zbog Kosova

Na svojoj web stranici Blic navodi kako su "razgovori bili teški", te da je doššlo i do verbalnog sukoba između Vučića i Thacija.

Pozivajući se na svoje izvore, Blic navodi da će o njemačkom amandmanu za pregovaračko poglavlje 35 za dva do tri dana biti razgovora u držžavnom vrhu u Beogradu.

Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić izjavio je u utorak uoči sastanka u Bruxellesu da se dodatno pogoršavaju uvjeti za eurointegracije Srbije i da se vrši pritisak da se Srbija natjera da izravno ili neizravno prizna neovisnost Kosova.

"Predlagač amandmana je Njemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska", rekao je Đurić za RTS prije sinoćnog sastanka Vučića i dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da vijesti iz Bruxellesa "očito nisu ni povoljne ni dobre".

"Uz sve loše vijesti koje smo mogli čuti prethodnih dana, u vezi sa platformom i poglavljem 35, danas smo informirani da postoji i amandman koji nam dodatno otežava nastavak eurointegracija kroz platformu za poglavlje 35, predlagač je Njemačka, a amandman podržavaju Velika Britanija i Hrvatska", rekao je Đurić, naglasivši kako "EU treba otvoreno da reći da li Srbiju želi ili ne želi".

Prema ranijim planovima, Vučić i Mustafa bi se sljedećeg mjeseca ponovno trebali sastati u Bruxellesu u uobičajenom formalnom formatu bruxelleskog dijaloga.

Eurointegracije Srbije ovise o rješavanju problema s Kosovom

Cjelokupan proces europskih integracija Srbije ovisit će o rješenju kosovskog problema, ali EU za sada ne traži formalno priznavanje Kosova, tvrde u srijedu beogradski mediji, pozivajući se na nacrt pregovaračke platforme EU.

Iz nacrta tog dokumenta proizilazi da će pregovori s EU, ali i svako daljnje napredovanje Srbije u procesu eurointegracija, definitivno ovisiti o poglavlju 35, koje se odnosi na Kosovo i koje bi, po posljednjim najavama iz EU, trebalo biti prvo otvoreno do kraja ove ili početkom 2016. godine.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič izjavila je u utorak da će o sadržaju pregovaračkog poglavlja 35 sa Srbijom odlučiti zemlje članice i da je Komisija već završila svoj dio posla.

"Komisija je članicama EU uputila nacrt platforme i preporuku da se poglavlje otvori, a sada preostaje da članice unesu eventualne izmjene i odluče o otvaranju poglavlja", rekla je Kocijančič.

Beogradski mediji tvrde u srijedu kako taj dokument predviđa preporuku za otvaranje poglavlja 35, ali "ako EU procjeni da nema napretka u poglavlju koje se tiče Kosova, ostala poglavlja neće biti otvarana".

Pozivajući se na dokumentu u koji je imao uvid, list Blic piše kako se "nigdje riječju ne spominje da Srbija treba priznati Kosovo, ali on sadrži za Beograd nimalo lake i nepopularne stavke koje treba provesti".

Od Beograda se očekuje da "ohrabri općine na sjeveru da se integriraju u sustav Kosova, uključujući upotrebu pečata i ostalih obilježja sukladno zakonima Kosova", navedeno je u nacrtu pregovaračke platforme EU.

Uz ukidanja civilne zaštite na sjeveru Kosova, među zahtjevima EU je da "Elektromreža Srbije" i kosovska agencija potpišu "sporazum o interkonekciji" te da Srbija dopusti kosovskoj agenciji članstvo u europskim organizacijama, a na Kosovu utemelji posebnu tvrtku za opskrbu strujom koja bi radila po zakonima Kosova.

Telekom Srbije može formirati tvrtku kćer na Kosovu, koja bi radila po kosovskim zakonima i bavila se fiksnom telefonijom.

Blic navodi da se u dokumentu EU ne spominju granica niti državna obilježja, već stoji: "Srbija treba dovršiti uspostavljanje svih prijelaza i unaprediti kontrolu i/ili zatvoriti takozvane alternativne prijelaze, što je dogovor iz briselskog sporazuma od 2013. godine".

Direktor vladina ureda za Kosovu Marko Đurić izjavio je u utorak navečer kako "postoji novi amandman" na prijedlog platforme za pregovaračko poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uvjeti za eurointegracije Srbije, te da je riječ o pritisku da Srbija izravno ili neizravno prizna neovisnost Kosova.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene