Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje reformi

Bundestag raspravljao o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački je Bundestag u okviru prvog čitanja zakonskog prijedloga raspravljao o hrvatskom pristupnom ugovoru s EU, što je dio ratifikacijskog postupka pristupnog ugovora u Njemačkoj.

U raspravi je sudjelovalo nekoliko zastupnika u Bundestagu, koji su mahom izrazili očekivanje da će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati 28. članica Europske unije te pozvali Hrvatsku da provede preostale reforme.

Državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link, predstavljajući zastupnicima prijedlog savezne vlade za ratifikaciju pristupnog ugovora s Hrvatskom, podsjetio je na put Hrvatske od stjecanja neovisnosti, na rat i razaranje Vukovara, te izjavio kako taj put predstavlja 'jedinstvenu povijest uspjeha'.

>> 'Neratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora bila bi katastrofa'

Hrvatska je u procesu pristupa EU prošla 'dug i težak put', rekao je Link, podsjetivši da su pregovori s Hrvatskom vođeni pod novim, otežanim uvjetima koji će vrijediti i za buduće kandidate. 'Članstvo u EU ne poznaje popust', izjavio je, naglasivši kako svaki kandidat mora dokazati da je potpuno spreman za članstvo.

Njemačka, prema njegovim riječima, očekuje da će članstvo Hrvatske u EU biti 'snažan signal' za ostale zemlje nasljednice Jugoslavije kao i za Albaniju. Link je zastupnicima u Bundestagu rekao kako je, prema informacijama hrvatske vlade, ispunjeno osam od 10 preostalih uvjeta za članstvo, a pozvao je i Hrvatsku da ukloni, kako je rekao 'posljednji bilateralni kamen spoticanja sa Slovenijom'.

Prvo čitanje dio je redovite zakonodavne procedure u Bundestagu, a zastupnici o zakonskome prijedlogu glasuju nakon trećeg čitanja. Njemačka je najavila da će konačnu odluku o ratifikaciji donijeti nakon izvješća Europske komisije o monitoringu u ožujku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uklonjena zadnja prepreka I Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU! Slika nije dostupna Ugovor o pristupanju Hrvatske EU Slovenija: Zakon o ratifikaciji već u parlamentarnoj proceduri

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene