Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastao na soli

Bugarski arheolozi: Otkrili smo najstariji europski grad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski arheolozi predvođeni profesorom Vasilom Nikolovom iz Nacionalnog arheološkog instituta tvrde da su na sjeveroistoku zemlje otkrili najstariji europski grad.

Nikolov, koji već dugo proučava područje na kojem je nalazište kaže da je tu bila smještena prva tvornica soli u Europi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nit' je snijeg, nit' su labudovi' ODLIČNA SEZONA Njima su žega i vrućine blagoslov Slika nije dostupna Najstarija europska solana Od Dubrovačke republike do danas: Kroz 50 bazena do najkvalitetnije soli!

'Sada možemo reći da su solane u Provadiji smještene u najstarijem gradu u Europi, koji je postojao između 4700. do 4200. godine prije Krista', rekao je profesor Nikalov. Prema Nikolovu, sol je tada bila vrijedna kao danas nafta, što je dovelo do osnutka grada.

>> Arheolozi pronašli selo staro 11 tisuća godina

'Što čini razliku ovdje od svih drugih sela na jugoistoku Europe jest sol koja se nalazi devet metara ispod nas. Slana voda vađena je različitim tehnikama u keramičkim zdjelama. Sol koju su dobili iz nje bila je korištena kao novac', dodao je Nikolov.

Profesorove su navode do sad potvrdili znanstvenici iz Japana, velike Britanije i Njemačke, koji su pobliže pratili njegova istraživanja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene