Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarski arheolozi predvođeni profesorom Vasilom Nikolovom iz Nacionalnog arheološkog instituta tvrde da su na sjeveroistoku zemlje otkrili najstariji europski grad.


Nikolov, koji već dugo proučava područje na kojem je nalazište kaže da je tu bila smještena prva tvornica soli u Europi.

Vezani članci Izbori u Bugarskoj Nema jasnog pobjednika na bugarskim parlamentarnim izborima, nova stranka u blagom je vodstvu pred GERB-om Slika nije dostupna Od Dubrovačke republike do danas: Kroz 50 bazena do najkvalitetnije soli!

'Sada možemo reći da su solane u Provadiji smještene u najstarijem gradu u Europi, koji je postojao između 4700. do 4200. godine prije Krista', rekao je profesor Nikalov. Prema Nikolovu, sol je tada bila vrijedna kao danas nafta, što je dovelo do osnutka grada.

>> Arheolozi pronašli selo staro 11 tisuća godina

'Što čini razliku ovdje od svih drugih sela na jugoistoku Europe jest sol koja se nalazi devet metara ispod nas. Slana voda vađena je različitim tehnikama u keramičkim zdjelama. Sol koju su dobili iz nje bila je korištena kao novac', dodao je Nikolov.

Profesorove su navode do sad potvrdili znanstvenici iz Japana, velike Britanije i Njemačke, koji su pobliže pratili njegova istraživanja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook