Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas za milijune

Bubreg uzgojen u labosu uspješno transplantiran u štakora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici Opće bolnice Massachusetts iz Bostona uspjeli su bioinžinjeringom dobiti umjetni bubreg koji je uspješno transplantiran u štakora, što daje nadu milijunima bubrežnih bolesnika.

Znanstvenici su uspjeli u laboratoriju uzgojiti funkcionalni bubreg i uspješno ga transplantirali u živu životinju - štakora. To je značajan korak naprijed prema dugoročnom cilju uzgoja personaliziranih zamjenskih organa, koji bi se transplantirali milijunima koji pate od neke bolesti bubrega, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija traga za vlasnikom Pronađen laboratorij marihuane Slika nije dostupna 'Pali' zbog nesmotrenosti Ekskluzivna snimka laboratorija za preradu droge

U najnovijem istraživanju, koje je predvodio dr.Harald Ott iz Opće bolnice Massachusetts iz Bostona uspješno je uzgojen bubreg u laboratoriju pomoću eksperimentalne tehnike - sa starog bubrega štakora istraživači su odstranili gornji sloj starih stanica te obnovili bubreg uz pomoć stanica štakora kojem je naknadno transplantiran, prenosi i londonski The Times. Ta se tehnika ranije koristila i za umjetni uzgoj srca, pluća i jetre, a njihov je rad objavljen u časopisu Nature Medicine.

'Nadamo se da će uskoro umjetno uzgojeni bubrezi moći u potpunosti preuzeti funkciju zdravih bubrega', rekao je voditelj znanstvenog tima dr. Harald Ott.

>>Mladić (21): 'Prodajem bubreg za 50.000 eura zbog teške financijske situacije'

Više od 90 posto osoba na britanskim listama čekanja za transplantaciju su upravo pacijenti s bolestima bubrega. Za liječenje teških bubrežnih bolesti nema lijeka, osim dijalize i transplantacije tog organa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene