Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bruxelles poziva tursko pravosuđe da se 'ne miješa' u politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u subotu tursko pravosuđe da se "ne miješa u demokratsku politiku", pošto je Ustavni sud primio zahtjev za raspuštanje stranke AKP koja je na vlasti u Turskoj.

"U normalnoj europskoj demokraciji o političkim problemima se raspravlja u parlamentu, a odlučuje na izborima, a ne na sudovima", rekao je Rehn novinarima u okviru međunarodne konferencije u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Napad na reportera Poziva gledajte od 19 sati Reporter Poziva napadnut tijekom snimanja emisije Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u"

"Neovisnost vlasti je isto tako temeljno europsko načelo: drugim riječima, izvršna vlast ne miješa se u pravosudna pitanja, a pravosuđe se ne miješa u demokratsku politiku", dodao je.

Usto je kazao da se nada kako "taj izgred neće uzeti previše političke energije kako se ne bi kasnilo s reformama povezanim s ulaskom u EU, kojima bi se trebalo popraviti stanje osobnih sloboda u Turskoj".

Turska je u listopadu 2005. počela pristupne pregovore s EU-om koji sporo napreduju zbog neprovedbe reforma u Turskoj, ali i zbog protimbe nekih europskih zemalja ulasku te velike zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom u EU.

Glavni turski tužitelj podnio je u petak zahtjev Ustavnom sudu za raspuštanje Stranke pravde i razvoja (AKP, proistekao iz islamističkog pokreta) i za zabranu djelovanja njegova vođe, premijera Recepa Tayyipa Erdogana zbog djelatnosti uperene protiv svjetovne vlasti.

Erdogan je u subotu ocijenio da je prijetnja raspuštanja njegove stranke "napad na volju naroda".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene