Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u subotu tursko pravosuđe da se "ne miješa u demokratsku politiku", pošto je Ustavni sud primio zahtjev za raspuštanje stranke AKP koja je na vlasti u Turskoj.


"U normalnoj europskoj demokraciji o političkim problemima se raspravlja u parlamentu, a odlučuje na izborima, a ne na sudovima", rekao je Rehn novinarima u okviru međunarodne konferencije u Bruxellesu.

"Neovisnost vlasti je isto tako temeljno europsko načelo: drugim riječima, izvršna vlast ne miješa se u pravosudna pitanja, a pravosuđe se ne miješa u demokratsku politiku", dodao je.

Vezani članci Marina Bešić Đukarić 01 Marina Bešić Đukarić dopisnica je u čijim je rukama istok Hrvatske: ''Najljepše je kada nekome s pričom pomognemo ukazati na problem pa se to riješi'' Mišel Jakšić Oštre reakcije na objavu Zorana Mamića: ''Zna se s kime su ovi bjegunci dolazili na zabave, kako su dobivali informacije i bježali preko granice''

Usto je kazao da se nada kako "taj izgred neće uzeti previše političke energije kako se ne bi kasnilo s reformama povezanim s ulaskom u EU, kojima bi se trebalo popraviti stanje osobnih sloboda u Turskoj".

Turska je u listopadu 2005. počela pristupne pregovore s EU-om koji sporo napreduju zbog neprovedbe reforma u Turskoj, ali i zbog protimbe nekih europskih zemalja ulasku te velike zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom u EU.

Glavni turski tužitelj podnio je u petak zahtjev Ustavnom sudu za raspuštanje Stranke pravde i razvoja (AKP, proistekao iz islamističkog pokreta) i za zabranu djelovanja njegova vođe, premijera Recepa Tayyipa Erdogana zbog djelatnosti uperene protiv svjetovne vlasti.

Erdogan je u subotu ocijenio da je prijetnja raspuštanja njegove stranke "napad na volju naroda".