Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brown zbog bombaša zapovijedio istragu u zdravstvenoj službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija vjeruje da je uhitila glavne osumnjičene u zavjeri provedbe bombaških napada u stilu al Qaede, a nekoliko uhićenika nađeno je u bazi podataka obavještajne službe o radikalnim islamistima, rekli su izvori bliski istrazi.

Stručnjaci za sigurnost razmatraju smanjenje razine opasnosti od terorizma u Britaniji četiri dana nakon što je ona bila proglašena "kritičnom", što je značilo da može doći do skorih bombaških napada, nakon dvaju neuspjelih napada automobilima-bombama u Londonu i napada terenskim vozilom napunjenim gorivom na zračnu luku u Glasgowu.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Premijer Gordon Brown zapovijedio je da se preispita zapošljavanje u britansku državnu zdravstvenu službu nakon što su snage sigurnosti utvrdile da su svi od osmero uhićenih, uključujući i jednog u Australiji, bili liječnici ili imale veze sa zdravstvenim sustavom. 

Dvojica su Indijci a ostali su s Bliskog istoka.

"Zatražio sam od novog ministra za borbu protiv terorizma da se odmah preispita kakve mjere moramo poduzeti u vezi sa zapošljavanjem u nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS)", rekao je u srijedu Brown parlamentu.

Sigurnosni analitičari su rekli da pomisao da bi militantni islamisti mogli raditi u bolnicima, s potencijalnim pristupom opasnim biološkim i radiološkim materijalima, uzbunjuje bez obzira što u posljednjim pokušajima napada takav materijal nije bio uključen.

Premda nema dokaza da je medicinska struka bila od središnje važnosti za zavjeru, upletenost liječnika izazvala je priličnu uznemirenost u Velikoj Britaniji gdje je gotovo 40 posto registriranih liječnika došlo iz inozemstva.

List The Times je napisao je kako je jedan svećenik anglikanske crkve u Bagdadu u travnju primio upozorenje od jednog čelnika al Qaede u Iraku da se planiraju napadi u Britaniji i Americi i da će "vas ubiti ljudi koji vas liječe", što, nakon posljednjih događaja, upućuje na liječnike. 

Svećenik je listu rekao da je prenio upozorenje, ali ne i
doslovno te riječi, višem dužnosniku ministarstva vanjskih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene