Klizište u Indoneziji (Foto: AFP) - 1
Klizište u Indoneziji (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

U utorak je broj poginulih od klizišta kojeg se srušilo na selo glavnog otoka Java u Indoneziji porastao je na 15 nakon što su spasioci pronašli šest tijela zakopanih u blatu.


Klizište koje se spustilo niz brdo neposredno prije zalaska sunca u ponedjeljak zakopalo je 30 kuća u selu Srinaresmi u zapadnoj Javi, piše The Guardian.

Vezani članci Ostaci zrakoplova Poginule 62 osobe: Indonezija pronašla snimač glasa iz kokpita srušenog aviona Sriwijaya Air, otkriveno zašto se srušio u more Vozilo hitne pomoći, ilustracija Najmanje 27 osoba poginulo u prometnoj nesreći u kojoj su sudjelovali učenici i njihovi roditelji, jedna osoba i dalje zarobljena

Šezdeset ljudi koji su ostali bez svojih domova bili su prisiljeni preseliti se u privremeno sklonište, kazao je glasnogovornik agencije za prirodne katastrofe BNBP.

Stotine policajca, vojnika i stanovnika kopale su ruševine golim rukama, lopatama i motikama, a obilna kiša je otežavala njihove napore. ''Nedostatak opreme, loše vrijeme i mrak onemogućili su naše napore da spasimo one koji su uvijek nestali i, bojim se, mrtvi'', kazao je Sutopo Purwo Nugroho.

Made Oka Astawa, šef operativne jedinice Nacionalne jedinice za traganje i spašavanje, rekao je da je pronađeno šest tijela ispod četiri metra blata. Do stradalih su uspjeli doći pomoću dvaju bagera kojima su se probili do devastiranog područja.

Astawa navodi i kako su spasitelji izvukli četiri ozlijeđene osobe, uključujući i dijete koje je preminulo u bolnici. Dvadeset stanovnika još uvijek se smatra nestalima.

Potraga je obustavljena kasno u utorak zbog mraka i jakih kiša koje su područja klizišta učinile još nestabilnijima, a s potragom će se nastaviti u srijedu. Sezonske kiše i visoke plime uzrokovale su desetke klizišta i poplave u velikom dijelu Indonezije.