Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviša razina sigurnosti

Broj mrtvih na njemačkim cestama znatno niži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razina sigurnosti na njemačkim cestama najviša je otkad su se u prvoj polovici 20. stoljeća automobili počeli masovno koristiti, pokazali su statistički podaci objavljeni u petak

Prema njima, na njemačkim je cestama u 2008. poginulo 4.800 ljudi, odnosno sedam posto manje nego lani, ili najmanje od 1953. godine kada su uvedene službene statistike.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU financira samo dio Vozači na rubu živaca zbog raskopanih cesta: ''Radovi negdje traju već treću zimu, a novca za dovršetak nema'' Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije

Broj mrtvih u prometu u Njemačkoj bio je najveći u 70-im godinama, kad je iznosio 21.000.

Današnji broj žrtava u prometu manji je čak i od broja poginulih 30-ih godina prošlog stoljeća. Primjerice, u automobilskim nesrećama 1938. poginulo je 7.354 osoba, pri čemu treba uzeti u obzir da je tada bilo znatno manje automobila, ali i da je područje Njemačke bilo veće od današnjeg.

Prije uvođenja zaštitnih pojaseva i drugih tehničkih sigurnosnih rješenja, većina ozbiljnijih nesreća nosila je sa sobom i smrtne posljedice.

Danas se pri gradnji cesta pridaje velika pozornost sigurnosti, a sigurnosna rješenja važan su čimbenik u konstrukciji automobila, što uz bolju i bržu medicinsku pomoć unesrećenima spašava mnoge živote, smatraju njemački stručnjaci za sigurnost prometa.

Procjenjuje se da će ove godine u nesrećama na njemačkim cestama biti ukupno 407.000 ozlijeđenih, što je šest posto manje nego 2007.

Inače, najstarija statistika o njemačkom prometu potječe iz 1907. godine, kad je u nesrećama na cestama poginulo 145 osoba. Te je godine u Njemačkoj bilo 27.026 automobila. Danas ih je registrirano 49.3 milijuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene