Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na velikoj prekretnici

Ovo nije viđeno više od 60 godina, a moglo bi utjecati na cijeli svijet: ''Tri godine COVID-a ubrzale su pad''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ako se ovako nastavi, ona poznata "ima ih ko Kineza" mogla bi uskoro pasti u zaborav.

Broj Kineza pao je prošle godine prvi put od 1961., povijesna prekretnica koja označava početak vjerojatno dugog razdoblja smanjenja kineskog stanovništva, zahvaljujući kojem bi Indija u 2023. mogla postati najmnogoljudnija zemlja na svijetu.

Kina je na kraju 2022. imala 1,41175 milijardu stanovnika u odnosu na 1,41260 milijarde godinu ranije, objavio je državni zavod za statistiku.

Stopa nataliteta bila je 6,77 novorođenih na 1000 ljudi, pad prema 7,52 u 2021. To je najniža stopa nataliteta dosad.

Kina je također imala najveću stopu smrtnosti od 1976. - 7,37 smrti na 1000 ljudi u odnosu na 7,18 u 2021.

Dugoročno, UN-ovi stručnjaci predviđaju da će broj Kineza do 2050. pasti za 109 milijuna, triput više nego u prognozi iz 2019. godine. 

Demografski pad najvećim je dijelom rezultat kineske politike jednog djeteta od 1980. do 2015., kao i golemih troškova obrazovanja zbog kojih velik broj Kineza ima samo jedno ili uopće nema djece.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini NAKON OPUŠTANJA MJERA U bolnicama u mjesec dana umrlo gotovo 60.000 ljudi: Što se događa u zemlji iz koje je krenula bolest zbog koje je zastao cijeli svijet?

Domaći demografi smatraju da će Kina ostarjeti prije nego što postane bogata, dovodeći do usporavanja gospodarstva jer će pasti prihodi i do povećanja javnog duga zbog povećanih troškova skrbi o starijim građanima.

Stroge mjere protiv COVID-19, koje su bile na snazi tri godine, i potom naglo popuštanje, koje je napunilo bolnice, dodatno su pridonijeli demografskom padu, kažu eksperti.

Iako su lokalne vlasti 2021. uvele mjere koje su ljude trebale motivirati na veći broj djece, uključujući porezne olakšice, duži porodiljni dopust i subvencije za stanovanje, dugoročno se ne očekuje da će te mjere promijeniti trend.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene