Talijanska obalna straža izvijestila je da je s broda za spašavanje migranata "Louise Michel", kojemu je sponzor britanski umjetnik Banksy, preuzela 49 migranata.


U priopćenju stoji da je s otoka Lampeduse isplovilo patrolno plovilo na koje je ukrcano 49 osoba koje su smatrane najugroženijima, a među njima su 32 žene, 13 djece i četvorica muškaraca.

Vezani članci Istraga brodoloma u Italiji: Ilustracija - 8 Smrtonosni brodolom odnio desetke života, među žrtvama i djeca. Obitelji stradalih ogorčene: "Zato što imaju crne oči ili crnu kosu, nisu bili ljudi?" SAD: Problem s migrantima, Ilustracija - 1 Deseci tisuća očajnih migranata žele bolju budućnost: "Puno smo propatili. Prošli smo i kroz džunglu"

Talijanska obalna straža je objavila da se brod "Louise Michel" nalazi u malteškim vodama za potragu i spašavanje, ali je aktivirala jednu od svojih jedinica pošto su to od nje zatražile malteške vlasti.

Plovilo za spašavanje migranata ranije je izvijestilo da je posada u dvjema odvojenim akcijama spasila 219 ljudi, što znači da ih je preostalo još 170 nakon intervencije talijanske obalne straže.

Posada broda "Louise Michel" putem Twittera je jutros zatražila pomoć talijanske obalne straže i malteške vojske.

Brod "Louise Michel", nazvan tako u počast francuske anarhistkinje iz 19. stoljeća, plovi pod njemačkom zastavom, a u četvrtak je spasio 89 migranata, navodi se na službenoj stranici broda.

Neovisna organizacija za spašavanje na moru Sea-Watch, koja je ranije ovaj tjedan izvijestila o tomu da je posada "Louise Michela" asistirala u njezinim operacijama, također je Twitterom pozvala da se pomogne migrantima s broda.

Ulični umjetnik Banksy sponzorira spomenuti brod i on ga je oslikao, objavio je Sea-Watch u četvrtak. Britanski umjetnik, čiji je identitet misterij, poznat je po socijalnim temama u svom radu.

Britanski list The Guardian navodi da je Banksy zakupio brod u najvećoj tajnosti i da njime zapovijeda njemačka kapetanica Pia Klemp koju je Banksy kontaktirao u rujnu 2019.

Godinu 2020. obilježava novi rast pokušaja dolazaka migranata središnjom mediteranskom rutom, koja se smatra najsmrtonosnijom na svijetu, a potencijalni migranti isplovljavaju najviše iz Libije i susjednog Tunisa.

Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Meditarana nastojeći stići na europsko kopno, procjenjuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju