Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britansko - ruski hladni rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
London razmatra mogućnost izbacivanja ruskih diplomata nakon što je Moskva odbila Velikoj Britaniji izručiti Andreja Lugovoja, kojeg su britanski tužitelji optužili za ubojstvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka u Londonu, piše britanski tisak.

Bivšeg člana KGB-a koji je postao poslovni čovjek, Andreja Lugovoja 22. svibnja je britansko tužiteljstvo optužilo za ubojstvo Litvinenka, koji je umro otrovan visokoradioaktivnim polonijem u studenom 2006.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moskva: Lugovoj jedan od osumnjičenika u 'slučaju Litvinenko' Slika nije dostupna Rice: Moskva bi trebala udovoljiti britanskom zahtjevu za izručenje

Britansko pravosuđe je tražilo Lugovojevo izručenje što je Rusija odbila pozivajući se na ruski ustav i sada Foreign Office razmatra mjere kako bi odgovorio na odbijanje koje smatra "neprihvatljivima", piše dnevnik The Guardian.

Glasnogovornik premijera Gordona Browna je rekao da Britanija razmatra "područja suradnje" s Rusijom i službeno će reagirati sljedećih dana.

"Vjerojatno" je da će Bitanija donijeti odluku o izbacivanju niže
pozicioniranih diplomata jer su druge opcije limitirane, navodi Daily Telegraf pozivajući se na britanski diplomatski izvor u Moskvi.

The Guardian, ne navodeći izvore, dodaje da se razmatraju i druge opcije poput prekida trgovinske suradnje, borbe protiv terorizma i obrazovanja.

"Razmatram niz opcija", naveo je izvor blizak vladi za Financial
Times.

"Pripremamo naš odgovor nakon ruskog odbijanja", rekao je jedan glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, prenosi AFP.

Prema pisanju tisak, britanski dužnosnici očekuju da će Rusi
odgovoriti izbacivanjem britanskih diplomata iz Moskve.

Ruske sudske vlasti su predložile Britancima da će, ako dobiju dokaze, voditi proces Andreju Lugovoju u Rusiji. Ali tužiteljstvo je odbilo tu mogućnost i ocijenilo da ta ponuda ne nudi jamstva za nepristranost i pravičan proces.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene