Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac vratio

Britanski parlamentarac u zatvoru zbog lažiranja troškova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši britanski parlamentarac u zatvoru će provesti godinu i pol zbog lažiranja troškova u iznosu od 160 tisuća kuna. David Chaytor izgubio je slobodu i politički ugled, ali i prisvojeni novac. Svih 160 tisuća kuna morao je vratiti.

Ugledni profesor iz Buryja, u britanskom parlamentu je sjedio 13 godina. Danas sjedi u londonskom zatvoru, jer je lažirao troškove. Nezakonito je prisvojio 160 tisuća kuna. Skandal oko britanskih parlamentaraca koji nezakonito uzimaju novac iz državne blagajne, izbio je sredinom 2009. David Chaytor tada se ispričao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon ostavke Browna Miliband prvi kandidat za predsjednika Laburističke stranke Slika nije dostupna Beckhamovi žele kući?

'Priznajem da sam pogriješio. Želim osvjetlati obraz', rekao je Chaytor u lipnju 2009. Istraga je pokazala da je parlamentarni zastupnik Laburističke stranke novac uzimao na tri načina. Naplaćivanjem stanarina za vlastite objekte. Na ime stanarine za stan u Londonu, država mu je u dvije godine isplatila više od stotinu tisuća kuna. U samo tri mjeseca polovicu tog iznosa izvukao je na ime stanarine za vikendicu. Do novca je pokušao doći i naplaćivanjem nepostojećih usluga.

Pokušaj dovoljan za osudu

17 tisuća kuna za IT usluge Chaytoru nisu isplaćene. No u državi sređenog političkog i pravosudnog sustava, i sam pokušaj bio je dovoljan za osudu. 'Sve je izgubio. Kao član parlamenta izazvao je veliko zanimanje javnosti, a to je za njega značilo apsolutno ponižavanje', smatra Charles Falconer, bivši lord kancelar.

61-godišnji Chayton isključen je iz Laburističke stranke. U zatvoru će provesti godinu pol, a nezakonito stečen novac morao je vratiti. 'Prevara je prevara. Kada se njome bavite, morate platiti. Novac poreznih obveznika nije za igranje. Zaslužio je što je dobio', smatra jedan stanovnik Buryja.

Suđenje zbog lažiranja troškova čekaju još dva političara koji su nekada sjedili u parlamentu, jedan koji još uvijek sjedi, te dva člana Doma lordova. Svi negiraju krivnju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene