Lindsay Hoyle (Foto: AFP)
Lindsay Hoyle (Foto: AFP) Foto: Afp

Zastupnik iz redova oporbenih laburista Lindsay Hoyle izabran je u ponedjeljak navečer za predsjednika Donjeg doma britanskog parlamenta.


Zastupnici su 62-godišnjeg Lindsayja Hoylea dovukli do njegova novog radnog mjesta. Dosadašnji zastupnik oporbenih laburista izabran je nakon četiri kruga tajnog glasanja. Naslijedit će Johna Bercowa, koji je tijekom desetogodišnjeg mandata postao poznat po uzvicima kojima je zastupnike pozivao na red.

Vezani članci Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Britanski parlament bez dogovora o Brexitu, izlazak iz EU-a odgođen za 12. travnja London: Političari dolaze u Downing street na raspravu o brexitu (Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL) Britanski parlament odbio četiri moguća rješenja: Situacija oko izlaska Britanije iz Europske unije i dalje neizvjesna

Kritičari su mu zamjerali da je kočio provođenje Brexita. Izbor Hoylea jedna je od posljednjih odluka zastupnika prije raspuštanja Donjeg doma i izbora.

"Nadam se da će ovaj Dom jednom biti velik i poštovan ne samo ovdje, nego diljem svijeta. Da će ponovno biti predmet zavisti. Moramo osigurati da se mrlje ulašte, da bude pokazano poštovanje i tolerancija koje očekujemo od svakog tko radi ovdje i da ćemo to držati u redu", kazao je Hoyle.