Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova zavrzlama

Britanski parlament neće danas glasati o Johnsonovu sporazumu, Bercow kaže da još ima prilike za Brexit do kraja mjeseca

John Bercow (House of Commons/Press Association/PIXSELL)
John Bercow (House of Commons/Press Association/PIXSELL)
Britanski parlament izglasao je u subotu amandman kojim odgađa glasanje o sporazumu o Brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om. Johnson je u ponedjeljak ponovno pokušao pogurati svoj sporazum o Brexitu u parlament.

Predsjednik britanskog parlamenta John Bercow rekao je vladi u ponedjeljak da ne može danas staviti na glasanje sporazum o Brexitu što ga je dogovorio Boris Johnson jer bi to značilo zastupnicima dvaput postaviti isto pitanje.

Pročitajte i ovo Boris Johnson, britanski premijer uhvaćen na djelu Skandal u britanskom parlamentu: Konzervativni zastupnik navodno gledao pornografiju u odajama za raspravu Slika nije dostupna Prijelazno razdoblje Pregovori o budućim odnosima nakon Brexita i dalje u tijeku, jasne su i točke neslaganja

Britanski parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o Brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om i zbog čega je Johnson morao poslati pismo Europskoj uniji kojom je zatražio odgodu Brexita predviđenog 31. listopada.

Premijer je zato pokušao u ponedjeljak ponovno pogurati svoj sporazum o Brexitu na glasanje u parlamentu, no Bercow je zaključio da se nisu promijenile ni okolnosti ni sadržaj prijedloga.

"Ukratko, današnji zahtjev sadržajno je jednak onome o kojem je Donji dom glasao u subotu. Današnje okolnosti u biti su jednake onima u subotu", rekao je Bercow obraćajući se zastupnicima.

"Stoga je moja odluka da se o prijedlogu danas neće raspravljati jer bi to bilo ponavljanje", zaključio je.

Bercow je također ustvrdio da time što je Johnson poslao pismo Europskoj uniji sa zahtjevom za odgodom Brexita nisu u bitnome promijenjene okolnosti zbog kojih bi na dnevni red parlamenta ponovno danas stavio glasanje o vladinu sporazumu o Brexitu.

Objasnio je i da britanska vlada još ima priliku svoj sporazum o Brexitu ratificirati na vrijeme kako bi krajem listopada napustila Europsku uniju.

"Ništa što sam danas rekao ni u kojem slučaju ne priječi vladi mogućnost da osigura ratifikaciju svog sporazuma o Brexitu ako do kraja mjeseca donese odgovarajući zakon za primjenu tog sporazuma", rekao je Bercow.

"Vlada ima mogućnost, uz potporu Donjeg doma, ne samo da kaže što želi već da to i provede do listopada", rekao je.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene