Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanska vojska okončala vojne operacije u Sjevernoj Irskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnost u Sjevernoj Irskoj će danas u ponoć biti predana u ruke policiji, a britanska će vojska time okončati svoje operacije u toj pokrajini nakon 38 godina.

Operacija "Bannner", vojna podrška radu policije, najduža kontinuirana kampanja britanske vojske u kojoj je sudjelovalo više od 300.000 pripadnika vojske završit će ponoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čak pet njih U putnoj torbi krijumčarila žive rakove Slika nije dostupna Treći neuspjeli pokušaj napada Bomba se otkvačila od policijskog automobila, pa eksplodirala

U Sjevernoj Irskoj će ostati 5000 britanskih vojnika, ali će
sigurnost u potpunosti biti prepuštena policiji.

Na vrhuncu sukoba u Sjevernoj Irskoj u njoj je bilo razmješteno više od 27.000 britanskih vojnika. Tamo su poslani 1969. nakon sukoba između katolika i protestanata.

U sukobima je život izgubilo 3500 ljudi, a paravojne skupine koje su se protivile britanskoj nazočnosti ubile su 651 britanskog vojnika.

Nakon dogovora o podjeli vlasti između katolika i protestanata ponovno uspostavljenoj u svibnju i okončanja terorističke kampanje Irske republikanske armije, demilitarizacija predstavlja još jedna korak prema normalizaciji života u Sjevernoj Irskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene