Scotland Yard (Foto: AFP)
Scotland Yard (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što je pronađena bočica pronađena u srijedu identificirana kao izvor trovanja para u engleskom gradu Amesburyju, britanska je policija izvijestila u subotu kako postoji mogućnost da je još predmeta, ali i lokacija kontaminirano novičokom.


Scotland Yard objavio je da je tijekom pretrage doma Charlieja Rowleya (45), koji se nalazi u kritičnom stanju u bolnici, pronašao više od 400 predmeta.

Vezani članci Zatvor (Foto: AFP) Najmlađa pripadnica ženske terorističke ćelije osuđena na doživotni zatvor u Britaniji: "Bile su pune mržnje" Macron i May (Foto: AFP) Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu

Znatan broj tih predmeta mogao je biti izložen djelovanju novičoka, rekla je policija, te dodala da bi istraga mogla trajati više mjeseci.

Rowleyju i njegovoj partnerici Dawn Sturgess (44) pozlilo je 29. lipnja. Sturgess je umrla u bolnici prošli tjedan.

Policija je rekla i kako ne može isključiti mogućnost da su kontaminirane i druge lokacije na tom području.

Stručnjaci su u petak potvrdili da je novičok bio prisutan u bočici pronađenoj u Rowleyevom domu. Nejasno je otkud je bočica došla i kako je tamo završila.

Amesbury je gradić koji se nalazi 13 kilometara od Salisburyja gdje su početkom ožujka u besvjesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija Skripalj. (Hina)