Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski dužnosnici, od vrha vlade do niže rangiranih službenika dobit će ovlasti bez presedana – od sutra na snagu stupa zakon koji im omogućuje pristup detaljima svih telefonskih poziva u Britaniji.


Nova pravila obvezuju telefonske kompanije da godinu dana zadrže informacije o svim fiksnim i mobilnim pozivima u Britaniji te omoguće da 795 javnih tijela ima uvid u pozive bez obzira na to koliko su privatni.

Vezani članci Telefonska govornica - 2 Nekada u svakom domu, a danas u muzeju: Stariji ih se dobro sjećaju, a mladi ih ne znaju koristiti Slika nije dostupna Otkriveno zašto žene vole satima razgovarati na telefon

Propisom, koji je odobrila ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith, policiji i sigurnosnim službama bit će omogućeno ono što su dugo tražili, da svojevoljno 'špijuniraju' telefonske razgovore građana Britanije. 

Iste ovlasti također će imati i porezne vlasti, 45 lokalnih vijeća, te još nekoliko drugih organizacija kao što su Agencija za hranu, Zavod za zdravstvo i Imigracijska služba. 

Organizacije za ljudska prava ogorčene su ovlastima koje je Vlada dala tako velikom broju državnih tijela. 

Slični propisi donose se i u ostatku Europe. Kritičari ovog Zakona upozoravaju da će velik broj informacija pasti u pogrešne ruke, jer neće se prisluškivati samo privatne osobe već i poslovni ljudi, te će vrlo lako procvjetati industrijska špijunaža. 

Zakonom se predviđa čuvanje informacija i o mjestu na kojem je osoba bila u trenutku kada je razgovarala mobilnim telefonom, te svih dolaznih i poslanih sms poruka. 

Ove ovlasti uskoro će biti i proširene. Do 2009. Vlada namjerava odobriti i 'špijuniranje' korištenja interneta – internetskih stranica koje su Britanci posjećivali, elektronsku poštu koju šalju i primaju, te telefonske pozive koje su obavili preko interneta.