Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno od tri ključna pitanja

Britanija i EU bliže dogovoru o granici s Irskom nakon Brexita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjena Kraljevina približila se dogovoru s EU-om o granici Irske sa Sjevernom Irskom nakon što su britanski dužnosnici ovoga tjedna iznijeli prijedloge za izbjegavanje "tvrde granice", piše The Times u četvrtak.

Europska je unija granicu između Irske i Sjeverne Irske odredila kao jedno od tri pitanja o kojima se mora postići "dovoljan napredak" kako bi se mogli započeti razgovori o budućim trgovinskim odnosima s Britanijom, ključnim za britansko gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

Čelnici EU-a pripremaju se ponuditi dvogodišnji prijelazni sporazum za Brexit već početkom siječnja, nakon što su se pregovarači približili dogovoru o granici, izvijestio je londonski list pozivajući se na izvore iz EU-a.

EU će na summitu idućeg mjeseca i obećati ubrzati odobrenje prijelaznog sporazuma kojim će se zadržati sadašnji odnos Britanije s EU-om, dodaje list.

Britanski su listovi u utorak izvijestili da su Ujedinjena Kraljevina i EU postigli dogovor o cijeni razlaza, odnosno visini obveza prema Uniji koje London mora podmiriti, koji će vjerojatno na kraju biti oko 50 milijardi eura, što bi također bio veliki iskorak u pregovorima oko izlaska Britanije iz EU-a.

Međutim, glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier u srijedu je u Berlinu opovrgnuo medijska izvješća da je postignut dogovor s Londonom o iznosu koji će platiti zbog izlaska iz EU-a.

"Ovih se dana u medijima može pročitati puno toga o tom pitanju", ali "još moramo raditi, pregovori o tom pitanju još nisu završeni", rekao je Barnier. "Nismo postigli dogovor, kakvi god bili članci, glasine koje vidim u novinama", dodao je.

I britanska je vlada u srijedu objavila kako još ništa nije finalizirano u pregovorima s Europskom unijom te je odbila komentirati napise o odšteti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene