Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guardian zgrožen

Britanci satima ispitivali dečka novinara koji je otkrio Snowdenove tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanske su vlasti devet sati ispitivale brazilskog državljanina Davida Mirandu, dugogodišnjeg dečka Guardianova novinara Glenna Greenwalda, kojemu je Edward Snowden nedavno povjerio američke špijunske tajne.

Novinar britanskog lista Guardian Glenn Greenwald, čijeg su partnera, 28-godišnjeg brazilskog državljana Davida Mirandu, britanske vlasti privele na devetosatno ispitivanje temeljem velikih ovlasti koje pruža Zakon o terorizmu, u svojoj je kolumni napisao da se radi o neuspjelom pokušaju zastrašivanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće izvješće "Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

Greenwald je, inače, reporter kojemu se povjerio bivši američki špijun Edward Snowden, razotkrivši mu dotad tajni američki program nadzora internetskih i mobilnih komunikacija.

'Navedeni cilj spomenutog zakona je ispitivati ljude o terorizmu. Ovlasti o privođenju koriste se kako bi se utvrdilo je li neka osoba sada ili je bila uključenja u naručivanje, pripremu ili poticanje terorističkih akcija...', napisao je Greenwald.

>> WikiLeaks se 'osigurao' ako se nešto dogodi Assangeu i Snowdenu...

'No, vlasti nisu imale baš nikakvu sumnju da je David povezan s nekom terorističkom organizacijom ili da je uključen u nekakvu zavjeru, vrijeme su potrošili ispitujući ga o izvješćivanju o američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), koje provodimo Laura Poitras, Guardian i ja... Potpuno su zloupotrijebili vlastiti zakon o terorizmu... To je očito učinjeno s nakanom da se nama koji radimo kao novinari i izvješćujemo o NSA i britanskoj inačici GCHQ pošalje poruka zastrašivanja', napisao je Greenwald.

Prije nego su ga pustili, Mirandi su oduzeti laptop, mobitel, razne konzole videoigrica, DVD-ovi, USB stickovi i drugi materijali. Nisu rekli kada će i hoće li mu uopće vratiti njegove stvari, dodao je Greenwald.

'Radi se očito o prilično velikoj eskalaciji napada na novinarstvo i proces prikupljanja informacija. Već je ionako dovoljno loše što se sudski gone i trpaju u zatvore novinarski izvori. Još je gore zatvaranje novinara koji prenose istinu. Ali privođenje članova obitelji i voljenih osoba novinara je jednostavno despotski. Čak i mafija ima etički kodeks prema kojemu su članovi obitelji isključeni kao mete napada. Ali britanske marionete i njihovi vlasnici u američkom sigurnosnom aparatu očito nisu ograničeni ni tim minimalnim skrupulama', zaključuje Greenwald.

David Miranda, partner američkog novinara Glenna Greenwalda koji piše za britanski Guardian, ispitivan je devet sati i zatim pušten bez podizanja optužnice.

Greenwald, dopisnik iz Rio de Janeira, intervjuirao je Edwarda Snowdena te iskoristio 15.000 do 20.000 dokumenata koje mu je Snowden dao na uvid kako bi objavio pojedinosti o špijuniranju koje provodi NSA.

Guardian je izrazio 'zgražanje' zbog privođenja Mirande i poručio da će od britanskih vlasti tražiti hitno objašnjenje. Brazilska vlada također je izrazila nezadovoljstvo zbog privođenja svog državljanina i devetosatnog ispitivanja tijekom kojeg je Miranda držan u komunikacijskoj izolaciji.

'Ta mjera nema nikakva opravdanja jer se radi o pojedincu protiv kojeg nema nikakvih optužbi koje bi opravdale primjenu Zakona o terorizmu', priopćilo je brazilsko ministarstvo vanjskih poslova. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene