Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanac u komi nakon uboda komarca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski turist Michael Nicholson kojega je tijekom ljetovanja u američkom New Hampshireu ugrizao komarac, prijenosnik rijetke vrste smrtonosnog virusa od čijih je posljedica nakon nekoliko dana pao u komu, mogao bi biti prva europska žrtva tog virusa.

Nicholson nije izašao iz kome ni mjesec dana nakon povratka u rodni Livingston u Škotskoj. 

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima"

Prema riječima dr. Lorne Willocks iz državne bolnice u Livingstonu riječ je zarazi virusom kojeg prenose komarci koji žive u istočnim dijelovima Sjedinjenih Država, a u medicini je poznat kao 'istočni konjski encefalitis'. Prenose ga samo zaraženi komarci, a bolest se ne može prenijeti s jedne osobe na drugu. 

Virus najčešće napada konje, no prosječno se godišnje u Sjedinjenim Državama, uglavnom u istočnim dijelovima, prijavi pet slučajeva zaraze kod ljudi. Za sada nema nikakvog lijeka niti cjepiva protiv ove vrste virusa.

Znanstvenici upozoravaju kako je riječ je o jednoj od najopasnijih bolesti koje može prenijeti komarac. Smrtnost u slučaju zaraze iznosi čak 35 posto. Dr. Willocks je kazala kako bi, čak i kad bi se Nicholson probudio iz kome, oštećenja njegova mozga bila toliko ozbiljna i teška, da bi ostao nepokretan do kraja života.

Simptomi zaraze manifestiraju se nakon tri do deset dana od uboda. Pacijent isprva osjeća simptome karakteristične za gripu, nakon čega slijedi teška upala mozga, koma i najčešće smrt.

Britanski turisti prije putovanja nisu dobili nikakvo upozorenje
ministarstva zdravstva o potencijalnim opasnostima ugriza komaraca u područjima koja su namjeravali posjetiti, pa je sestra oboljelog Nicholsona, Sharan McKenzie pozvala ministarstvo da ubuduće bolje informira britanske turiste koji putuju u istočni dio Sjedinjenih Država o potencijalnim opasnostima za njihovo zdravlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene