Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Velike Britanije i EU-a započeli su u nedjelju dvodnevne intenzivne i neizvjesne razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita, koji se smatraju posljednjom šansom za postizanje sporazuma.


"Situacija je teška. Nije moguće predvidjeti rezultat. Put je jako uzak", povjerio se tijekom večeri izvor blizak razgovorima. Irski premijer Michael Martin priznao je na kanalu RTE da su razgovori na "vrlo teškoj prekretnici" i pozvao je pregovarače da dokažu "svu moguću kreativnost. Predosjećaj mi govori da su izgledi 50:50, mislim da ne možemo biti previše optimistični", priznao je.

"Naporno ćemo raditi da postignemo dogovor", obećao je glavni britanski pregovarač David Frost po dolasku u Bruxelles, gdje su nastavljeni razgovori prekinuti u petak nakon neuspješnog tjedna u Londonu.

Odluku o tom "novom naporu" od 48 sati u subotu navečer donijeli su na najvišoj razini britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dvoje dužnosnika obznanit će stanje u ponedjeljak navečer, pod sve jačim pritiskom rokova, jer bi eventualni trgovinski sporazum trebali ratificirati britanski i europski parlamenti kako bi stupio na snagu 1. siječnja.

Brexit - 2 Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

  Slika nije dostupna EK pokreće pravne korake protiv Velike Britanije: "Krše sporazum o Brexitu"

"Vjerojatno su ovo posljednji dani za odluku hoće li biti sporazuma ili ne", ocijenio je u nedjelju George Eustice, britanski ministar za okoliš na BBC-u.

Pristup europskih ribara britanskim vodama, hiperosjetljivo pitanje za neke države članice, dio je triju točaka koje blokiraju razgovore od ožujka, o načinu rješavanja sporova u budućem sporazumu i jamstvima koje zahtijeva EU za britanski pristup bez kvota njegovu velikom tržištu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju