Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hitler bi ga stavio na plakate'

Brejvik operirao nos i bradu da bi izgledao kao Arijevac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik podvrgnuo se estetskim operacijama kako bi izgledao kao Arijevac, tvrdi šefica norveške obavještajne službe.

Ekstremni desničar koji je masakrirao 77 osoba tijekom svojeg luđačkog pohoda u Norveškoj dao se u ruke estetskom kirurgu kako bi izgledao kao Arijevac, tvrdi Janne Kristiansen, šefica norveške obavještajne službe PST.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije ni slutio što se sprema Kapetan broda nenamjerno pomogao Breiviku sakriti oružje Slika nije dostupna 'Izmislili 80 posto' Breivik: Psihijatrijski nalaz vrvi izmišljotinama

32-godišnji Breivik ima plavu kosu i plave oči, a čak i fizički, po stereotipu, sliči na Arijevca. No, Janne Kristiansen tvrdi da to Breiviku nije prirodan izgled.

'U Norveškoj ne postoji takav 'prirodan arijevski izgled'. On izgleda baš kao da bi ga i Hitler želio na svojim plakatima. Ima savršeno, klasično arijevsko lice', ustvrdila je šefica obavještajne službe za The Sunday Times.

Ove se tvrdnje popudaraju sa sjećanjima Breivikova školskog kolege koji je rekao kako mu se ovaj na jednom tulumu pohvalio kako je prije 10 godina imao estetsku operaciju. No, kazao je i kako se Breivik tada 'družio s grupom ljudi koji su bili opsjednuti izgledom svog tijela'.

'Sjećam se jedne zabave gdje smo bili zajedno. Rekao mi je da se u SAD-u podvrgnuo estetskoj operaciji nosa i brade', kazao je Breivikov školski kolega za Sunday Telegraph.

U međuvremenu, istraga je pokazala da su neke komponente za auto-bombu, kojom je Breivik u Oslu ubio 8 ljudi, naručeni iz svih dijelova svijeta i to putem eBaya. Koristeći se nadimkom 'andersbrei' od dobavljača iz sjevernog Londona putem eBaya naručio je gotovo pola kilograma sumpora. Andrew Christou, koji ga je Breiviku prodao, kaže da su njegov šok i užasnutost napadom u Norveškoj postali još desecima puta veći kada je shvatio svoju indirektnu 'upletenost' u napad.

Breivik pak, i dalje šokira javnost svojim bizarnim zahtjevima. Kako mu je zabranjeno pri pojavljivanju na sudu nositi njegovu uniformu, Norvežanim je rekao kako će se onda u javnosti pojavljivati isključivo u crvenom Lacoste džemperu.

Norveški istražitelji i dalje 'češljaju' 1.500 stranica Breivikova manifesta koji je stavio na internet prije napada u Oslu i na otoku Utoya. Vjeruju kako je manifest možda namjerno prepun nejasnih i tajanstvenih poruka kako bi 'dopunio Breivikov zagonetni imidž'.

'On želi da to bude nešto posebno, nešto poput 'Da Vincijeva koda'. Stvorio je misteriju i dokle god je ta misterija i dalje prisutna on će ostati zanimljiv javnosti, a to je upravo ono što on i želi', tvrde izvori bliski istražiteljima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene