Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenirao blokirati osjećaje

Breivik: U normalnim okolnostima sam vrlo dopadljiva i brižna osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anders Behring Breivik, koji je u Norveškoj prošlog srpnja ubio 77 osoba, jutros je na sudu u Oslu rekao kako je on zapravo jako dobra osoba, no da je trenirao kako blokirati svoje osjećaje.

'Ja sam vrlo dopadljiva osoba u normalnim okolnostima', kazao je 33-godišnji ekstremist peti dan suđenja. 

Pročitajte i ovo Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 5 Detalji suđenja Odvjetnik obitelji ubijene djece u Ribnikaru o suđenju: "Majka je bez empatije i morala, ponaša se kao da je iznad suda" Slika nije dostupna Poriče da je psihijatrijski slučaj Breivik: Bio sam gotovo prestravljen, užasno sam se bojao i zapravo to nisam želio učiniti

>> Breikov cilj bio je pobiti cijelu norvešku vladu

Dodao je kako je proveo godine u meditaciji i treningu oslobađanja od emocija prije nego je bio spreman za pokolj. 'Bio sam prilično normalan (emocionalno) do 2006. godine kada sam započeo s treningom', ispričao je Breivik opisujući sebe kao 'brižnu osobu'.

'Morate izabrati taktike i strategije kako bi dehumanizirali neprijatelje i vidjeli ih kao legitimne ciljeve. Da to nisam učinio, ne bih bio u stanju učiniti to što sam učinio', kazao je Breivik koji je danas po prvi put svoj pohod nazvao 'gnjusnim i barbarskim činom', te dodao kako je morao godinama raditi na svojoj psihi da učini nešto takvo: 'Ne možete poslati nepripremljenu osobu u rat'.

Breivik je sudu pojasnio kako sam se vidi kao 'militantnog nacionalističkog 'viteza' koji se herojski bori kako bi obranio  etničke Norvežane od 'muslimanske invazije' uzrokovane velikodušnom imigracijskom politikom laburističke Vlade'.  

Kazao je i kako posebno krivi norveške i europske medije, koji su, kako je rekao, njegov napad učinili 'nužnim', jer su sustavno cenzurirali ultradesničare poput njega i u potpunosti ih isključili iz demokracije. Kazao je kako ne bi izveo napad da je osjećao da su norveški mediji na fer način pratili rad Stranke Napretka uoči izbora 2009. godine. Bio je, kazao je, vrlo razočaran kada se to nije dogodilo. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene