Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brčić: Hrvatsko obalno topništvo prvo je otvorilo vatru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši oficir JNA Ilija Brčić odbacio je danas optužbe hrvatskog pravosuđa da je kao zapovjednik bojnog broda JNA 1991., počinio zločin nad civilnim stanovništvom rekavši za crnogorski list da je on uzvratio vatrom tek kada je na njega pucalo hrvatsko topništvo.

Brčić je prošlog tjedna, po povratku iz Italije koja ga je odbila izručiti Hrvatskoj, rekao da je spreman na suđenje u Hrvatskoj u mogućem obnovljenom postupku jer "zna da nije kriv" za ono što ga se tereti i jer "ima povjerenja u sadašnje hrvatsko sudstvo".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podgorica: Brčić prebačen u vojni zatvor Slika nije dostupna Italija: Produžen pritvor Iliji Brčiću

"Apsolutno je netočno da sam uradio bilo što što se kosi sa Ženevskom konvencijom, pravilima i običajima rata", kazao je Brčić za podgoričke Vijesti.

Splitski Županijski sud 1993. godine u odsutnosti je osudio Brčića na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Uhićen je temeljem međunarodne tjeralice u studenome 2007. u Rimu, kao član vojnog izaslanstva Crne Gore koje je u Italiju doputovalo na poziv NATO-a i dosad je bio u ekstradicijskom pritvoru.

"Ako Hrvatska smatra da da sam kriv, neka po pravilima međunarodne pravne suradnje dostavi tu optužnicu na ocjenu državnom tužilaštvu Crne Gore i neka mi se onda sudi pred crnogorskim sudovima", smatra on.

Objašnjavajući šta se dogodilo 14. i 15. novembra 1991. godine, Brčić je kazao da je ratni brod "Pula", kojim je on zapovijedao, tada jedini put tijekom rata u bivšoj SFRJ jedini put uporabio naoružanje.

"Moj brod je tada bio u akvatoriju otoka Vis. Prateći radijsku postaju, doznali smo da je plovni sustav Jugoslavenske ratne mornarice (JRM), takozvana Taktička grupa "Split", koja je bila pred Splitom, bila u dosta teškom položaju jer su bili pred udarom vatre obalske artiljerije hrvatsklih snaga... Čak su improviziranim torpedom pogodili i teško oštetili jedan brod - patrolni čamac PČ-176 "Mukos" na kojem su poginula trojica mornara. Stoga smo se mi našim brodom uputili k tjesnacu Splitska vrata sa namjerom da na sebe navučemo dio vatre hrvatskih snaga. Kada smo se približili na 7-8 milja otocima Šolta i Brač došli smo pod udar vatre hrvatskog topništva", rekao je Brčić.

Istaknuo je da je hrvatska strana prva pucala.

"Dakle, oni su prvi pucali na nas, pa tek mi na njih, i to isključivo na položaje obalske artiljerije, a ne na civilno stanovništvo, kako se tvrdi u optužnici", kaže Brčić.

Kapetan također tvrdi da nije točno da su s njegovog broda gađali hidrogliser s promatračima Europske unije, jer je tada, ustvrio je, bila na snazi blokada hrvatskih luka njegov je brod patrolirao između Visa i Šolte.

"Upozoravali smo taj hidrogliser po svim pomorskim pravilima i kada nismo dobili odgovor, opet po pravilima, gađali smo s nekoliko hitaca u njihov pramac. Tek tada smo od njih dobili odgovor, prišli im i kada smo vidjeli zastavu EU, pustili smo ih da idu dalje", navodi Brčić.

"To su bila ta jedina dva dana kada je moj brod uporabio oružje", rekao je Brčić, dodajući da se trenutno odmara od "dugog odmora u talijanskom zatvoru" i očekuje da se vrati na posao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene