Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rekordnih blizu 11.500 grbavih kitova prebrojano je prošle godine na oko tri tisuće kilometara brazilske obale, između Rio de Janeira i države Sergipe, prema istraživanju instituta Baleia Jubarta objavljenom u nedjelju.


Prema prethodnom istraživanju iz 2008. prebrojano je 9300 grbavih kitova u brazilskim vodama, a 2002. bilo je zabilježeno samo 3400 tih kitova koji stižu s Antarktike na razmnožavanje između srpnja i listopada.

Nakon što su u XVII. stoljeću Španjolci uveli lov na tu vrstu, ona je gotovo nestala iz brazilskih voda. Zabrana kitolova od 1987. u Brazilu i obrazovanje ribara doveli su do povećanja njihove populacije.

Vezani članci Bolnica, ilustracija U Brazilu više od četiri milijuna ljudi oboljelih od koronavirus, objavljeni zabrinjavajući podaci o smrtnosti zdravstvenih radnika Pijavica Snimili nevjerojatnu pijavicu koja se prostirala visoko u nebo, nisu mogli vjerovati svojim očima

>> Florida: Uginulo 17 od 25 nasukanih kitova

Ribari su se dužni udaljiti iz područja gdje se kitovi razmnožavaju ili gdje bi se mladi mogli zaplesti u mreže.

Predsjednica instituta Baleia Jubarte Marcia Angel drži da preostaje još puno posla i ističe da je današnji broj grbavih kitova tek 27 posto njihova broja od prije lova u XVII. stoljeću.

Te kitove također pogađa nedostatak malih račića "krilla" koji su im glavna hrana u Atlantskom oceanu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.