Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Brazil: Raste populacija grbavih kitova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekordnih blizu 11.500 grbavih kitova prebrojano je prošle godine na oko tri tisuće kilometara brazilske obale, između Rio de Janeira i države Sergipe, prema istraživanju instituta Baleia Jubarta objavljenom u nedjelju.

Prema prethodnom istraživanju iz 2008. prebrojano je 9300 grbavih kitova u brazilskim vodama, a 2002. bilo je zabilježeno samo 3400 tih kitova koji stižu s Antarktike na razmnožavanje između srpnja i listopada.

Nakon što su u XVII. stoljeću Španjolci uveli lov na tu vrstu, ona je gotovo nestala iz brazilskih voda. Zabrana kitolova od 1987. u Brazilu i obrazovanje ribara doveli su do povećanja njihove populacije.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska

>> Florida: Uginulo 17 od 25 nasukanih kitova

Ribari su se dužni udaljiti iz područja gdje se kitovi razmnožavaju ili gdje bi se mladi mogli zaplesti u mreže.

Predsjednica instituta Baleia Jubarte Marcia Angel drži da preostaje još puno posla i ističe da je današnji broj grbavih kitova tek 27 posto njihova broja od prije lova u XVII. stoljeću.

Te kitove također pogađa nedostatak malih račića "krilla" koji su im glavna hrana u Atlantskom oceanu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene