Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tropsko proljeće'

Brazil: 'Milijunski marš' u Riju, sukobi s policijom u Salvadoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici u Brazilu i danas su na ulicama. Dok u Sao Paulu slave odustajanje od poskupljenja javnog prijevoza, u Rio de Janeiru je organiziran 'milijunski marš'.

Prosvjedi koji su u Brazilu prije nekoliko dana počeli zbog povišenja cijena javnog prijevoza, velikih troškova izgradnje sportskih objekata za predstojeće Svjetsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske igre, a ubrzo su prerasli i u opće nezadovoljstvo ekonomskom situacijom i sveprisutnom korupcijom, nastavljeni su i u četvrtak.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura"

>> FOTO Žestoki sukobi prosvjednika i policajaca u Brazilu: Gorjele barikade

U više su gradova lokalne vlasti odustale od najavljenih poskupljenja u javnom prijevozu pa je, primjerice, u Sao Paulu organizirana 'proslava'.

S druge strane, u Rio de Janeiru je situacija prilično napeta. Ondje je najavljen 'milijunski marš' na dan kada se u sklopu nogometnog Kupa konfederacija na Maracani igra utakmica između Španjolske i Tahitija, no demonstranti navodno nemaju namjeru otići prema stadionu.

Na meti bi im zato mogle biti gradske institucije, zbog čega je policija na više lokacija u gradu postavila barikade. U ponedjeljak je gradska vijećnica tijekom prosvjeda bila demolirana.

U gradu Salvadoru na sjeveroistoku države došlo je do sukoba prosvjednika s policijskim snagama. Zasad nema informacija o ozlijeđenima.

Tko prosvjeduje i zašto?

BBC prenosi rezultate ankete među prosvjednicima u Sao Paulu provedene prije nekoliko dana, prema kojima njih 84 posto ne podupire ni jednu političku stranku, 77 posto ih ima visoku naobrazbu, 22 posto su studenti, a 53 posto ih je mađe od 25 godina. Velika većina nikad prije nije javno prosvjedovala.

Među razlozima izlaska na ulice, njih 56 posto navelo je povećanje cijena javnog prijevoza, 40 posto raširenu korupciju, 31 posto policijsku represiju i nasilje, a ostali su istaknuli katastrofalno stanje gradskog prometa te općenito nezadovoljstvo političarima.

Prema procjenama, demonstracijama, koje su neki prozvali i 'Tropskim proljećem', se odazvalo više stotina tisuća ljudi, što u Brazilu nije viđeno u posljednjih 20-ak godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene