Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod istragom

Brammertz površno obavio istragu ubojstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz danas će pred Vijećem sigurnosti UN-a podnijeti redovito polugodišnje izvješće o radu tužiteljstva. Među ostalima na rasporedu je i Hrvatska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sklon SAD-u Sad Hariri imenovan mandatarom libanonske vlade Slika nije dostupna Tražit će izručenje generala Otvoren posebni međunarodni sud za ubojstvo Haririja

Dok hrvatsku javnost ponajviše zanima ocjena suradnje Zagreba s Haagom, svjetski mediji pažnju skreću na rezultate istrage libanonskog premijera Rafika Haririja 2005. godine. Kanadska televizijska kuća CBC u svojem je opsežnom tekstu objavljenom prije podnošenja ovog izvješća objavila kako neki Brammertzovi suradnici optužuju Belgijanca za loše provođenje nekih dijelova istrage.

>> Brammertz pozdravio napore RH, ali žali se da ne dobiva dokumente

>> Brammertz: EU ne smije popustiti pritisak na Srbiju

Tako se ističe kako je Detlev Mehlis, Nijemac koji je vodio istragu prije Brammertza, istoj pristupio puno ozbiljnije, a aktualni Haaški glavni tužitelj je 'bio više zainteresiran za izbjegavanje bilo kakvih kontroverzi nego u provođenju bilo kakve ozbiljne istrage'.

Najveće zamjerke Brammertzu odnose se na to da je istražitelji izgubili većinu svojeg vremena u jurnjavi za lažnim navodima i opovrgavajući različite teorije zavjere koje su plele oko ovog slučaja. Isto tako, Brammertz nije odobrio telekomunikacijsku analizu, tehnologiju koju su istražitelji željeli primijeniti prilikom rada na ovom slučaju.

Telekomunikacijska analiza zakasnila

Telekomunikacijska analiza je jedna od najvažnijih obavještajnih tehnika u modernom vremenu. Ona omogućuje analizu milijuna telefonskih poziva, traženje obrazaca te identificiranje mreža i udruženja. Brammertz primjenu ove tehnologije nije odobrio sve do kraja 2007. godine kada se bližio kraj njegovom mandatu na čelu komisije koja je istraživala ovo ubojstvo.

Uslijed telekomunikacijske analize istražitelji su bili u mogućnosti istražiti sve telefonske pozive u Libanonu u posljednjih godinu dana. Ubrzo je pronađen uzorak telefonskih poziva povezanih s ubojstvom Haririja koji je doveo do prvih konkretnih rezultata istrage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene