Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle u svojoj su prvoj Božićnoj poruci kao predsjednički par odali počast američkim vojnicima, pozdravivši muškarce i žene 'koji su daleko od svojih obitelji' i 'riskiraju svoje živote da bi zaštitili naše'.


'Bio sam iznimno iznenađen vašim duhom žrtvovanja, vašom željom da služite', rekao je Obama u poruci emitiranoj za Badnjak a upućenoj svim američkim vojnicima. Ostavlja ga, kako je rekao, potpuno zatečenim njihova predanost, 'od Bagdada do korejskog poluotoka'.

'Michelle i ja dirnuti smo vašom predanošću, vašom, ranjeni ratnici... koji se borite kako bi ozdravili da se vratite u svoje postrojbe', dodao je Obama u poruci snimljenoj prije odlaska na odmor na Havaje.

Obama spomenuo i lijesove vojnika

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice"

Spomenuo je i lijesove prekrivene zastavama u Doveru, vojnoj bazi u Delawareu kamo stižu tijela poginulih američkih vojnika. Michelle Obama govorila je pak o obiteljima vojnika, posebno bračnim partnerima koji sami obavljaju roditeljske dužnosti.

Predsjednik Obama najavio je početkom prosinca slanje dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan. Poslije je priznao da je ta odluka bila najteža otkad je preuzeo predsjedničku dužnost. (Hina)