Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Americi bi sve probleme s naftnom mrljom mogao riještiti holivudski superstar Kevin Costner. Popularni glumac u Louisiani je predstavio uređaj za čišćenje, u koji je uložio milijune dolara.


British Petroleum testirao je Costnerovo čudo tehnologije i kupio 32 komada. Holivudska superzvijezda crveni tepih zamijenila je obalom Louisiane. Kevin Costner pridružio se borbi protiv naftne mrlje, koja već dva mjeseca zagađuje Meksički zaljev. Njegova pomoć je konkretna: uređaj koji razdvaja naftu od vode.

'Ovaj uređaj namijenjen je prvoj crti obrane u borbi protiv naftnih mrlja. Omogućuje nam zaštitu eko-sustava kada se on sam ne može zaštititi,' rekao je Costner. Punih 15 godina Kevin Costner je ulagao svoj holivudski novac u ovaj projekt. Čini se da je uspio. Testovi pokazuju da uređaj dnevno može očistiti i do 800.000 litara vode na dan. Pritom se iz vode ukloni oko 99 posto nafte.

'U srži ovog aparata je moj san. Osmišljen je kako bi se borio za vas, kako bi nam dao priliku za borbu protiv nafte prije nego što nas uništi,' rekao je Costner. Da je uređaj učinkovit, tvrdi i British Petroleum. Naftni gigant, koji je skrivio ekološku katastrofu, naručio je 32 uređaja koji će biti postavljeni diljem Zaljeva.

Vezani članci Ilustracija: AFP Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom: "Moglo bi doći do akutnog smanjenja u opskrbi" Gazprom rafinerija u Rusiji Cijene nafte ponovno porasle na međunarodnim tržištima: "Embargo na rusku naftu značit će smanjenje opskrbe"

>> BP-ov najveći 'ulov': Skupili 25.000 barela nafte,a curi 35.000

'Ovo je stvarna tehnologija iza koje stoji stvarna znanost. Aparat je prošao sve testove i dokazao da može donijeti promjenu već danas,' rekao je Doug Suttles, glavni operativni dužnosnik BP-a. Pitanje je zašto se onda do sada čekalo. Čišćenje zaljeva jedan je problem, a zaustavljanje curenja nafte iz bušotine drugi, i to mnogo veći. Do sada je u Meksički zaljev iscurilo između 246 i 460 milijuna litara nafte.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju