Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenut će mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa kako bi spriječili uporabu novog grba i himne koje je entitetski parlament usvojio glasovima srpskih zastupnika, potvrdili su bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i RS.


Parlament RS novi izgled entitetskog grba usvojio je u utorak jer je prijašnji grb, gotovo u cijelosti identičan onome kakav ima Srbija, proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH 2006. godine s obzirom da je imao samo znakovlje srpskog naroda.

Vezani članci Slika nije dostupna Republika Srpska: Ustavni sud protiv himne "Bože pravde" Slika nije dostupna Dio Bošnjaka iz Srebrenice u ponedjeljak se seli u Sarajevo

Novi grb je međutim tek blago redizajnirani oblik prijašnjeg i u njemu ponovo dominira štit s krunom i dvoglavim orlom te s ocilima.

Uz veliki središnji štit u novom grbu su dva lava koji nose dva manja štita s ljiljanima odnosno s crveno bijelom podlogom što bi trebalo predstavljati znakovlja Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda u RS odnosno BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ovim je povodom u posebnoj izjavi u srijedu upozorio kako su bivši, neustavni, i novousvojeni grb gotovo identični čime je ujedno ignorirana presuda Ustavnog suda po kojoj znamenja sva tri naroda moraju biti predstavljena na potpuno ravnopravan način.

"Ukoliko RS nastavi kršiti Ustav BiH s ovim simbolima, bit će pokrenut novi spor pred Ustavnim sudom BiH koji će te simbole osporiti", upozorio je Silajdžić.

Predsjedatelj kluba bošnjačkih zastupnika u Vijeću naroda RS Niset Ramić najavio je kako će vetom svakako biti spriječena službena uporaba novog grba dok će se za novu himnu pod naslovom "Moja republika" još vidjeti je li moguće postići kompromis oko teksta.

Bošnjački će klub u Vijeću naroda RS tražiti da se o ustavnosti novog grba očituje entitetski ustavni sud, a na temelju odluke Ustavnog suda BiH iz 2006. godine.

Kod riječi nove entitetske himne za bošnjake je sporno to što ona u tekstualnom dijelu "veliča RS kao zemlju", objasnio je Ramić.

RS je ranije za himnu imala skladbu "Bože pravde" koju kao svoju himnu danas koristi Republika Srbija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju