Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Devet osoba osuđeno je u Francuskoj kaznama do osam godina strogog zatvora za krijumčarenje oružja s prostora bivše Jugoslavije namijenjenom ETA-i i IRA-i.


Kazneni sud u Toulonu najteže je kaznio, s osam godina zatvora, Hrvata iz Bosne Zvonka Lukića (54), umirovljenoga hrvatskoga vojnika i bivšega pripadnika Legije stranaca, kojega se smatra organizatorom krijumčarenja, javlja AFP.

Vezani članci Borci ISIL-a - 3 Turska deportirala Hrvata iz zemlje, riječ je o mladiću narušenog mentalnog zdravlja iz Koprivnice Kruzer, ilustracija Hrvat s Diamond Princessa sutra stiže na ljubljanski aerodrom, odatle dolazi kući

Kao posrednici u krijumčarenju oružja osuđeni su i jedan Rumunj i dvojica Francuza na kazne od 30 do 40 mjeseci strogog zatvora.

U siječnju 2007. policija je u tri skrovišta na jugoistoku Francuske zaplijenila 194 komada oružja, među kojima su bila 54 kalašnjikova, lovačke puške, pištolji i ostalo oružje uz 350 kilograma različitog streljiva te detonatori.

Hrvatska je policija u noti 2005. godine upozorila francuske vlasti na krijumčarenje oružja iz Hrvatske.

Prema hrvatskoj policiji to se oružje prevozilo kroz Francusku i bilo je namijenjeno ETA-i u Španjolskoji i IRA-i u Irskoj, a razmjenjivalo se za kolumbijski kokain.

Preprodajom oružja, kako navodi AFP pozivajući se na hrvatsku policiju, nabavljao se kokain namijenjen za tržište u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Tijekom procesa u prosincu, istražitelj je naglasio težinu
krijumčarenja kao i njegovo regionalno i međunarodno širenje.

Među optuženima bila su i petorica kolekcionara oružja koji su trojica dobila od šest mjeseci do četiri godine strogog zatvora, a dvojica od 18 mjeseci do dvije godine.