Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bosanskom Hrvatu osam godina zatvora zbog krijumčarenja oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet osoba osuđeno je u Francuskoj kaznama do osam godina strogog zatvora za krijumčarenje oružja s prostora bivše Jugoslavije namijenjenom ETA-i i IRA-i.

Kazneni sud u Toulonu najteže je kaznio, s osam godina zatvora, Hrvata iz Bosne Zvonka Lukića (54), umirovljenoga hrvatskoga vojnika i bivšega pripadnika Legije stranaca, kojega se smatra organizatorom krijumčarenja, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Zarobljeni hrvatski državljanin RAZGOVOR ZA TELEVIZIJU Zarobljeni Hrvat u Ukrajini poslao poruku obitelji: "Nadam se da će mi moja iskrenost pomoći'' Slika nije dostupna u Stuttgartu Seksualno napastovao maloljetnicu: Hrvatski državljanin (39) priveden u Njemačkoj

Kao posrednici u krijumčarenju oružja osuđeni su i jedan Rumunj i dvojica Francuza na kazne od 30 do 40 mjeseci strogog zatvora.

U siječnju 2007. policija je u tri skrovišta na jugoistoku Francuske zaplijenila 194 komada oružja, među kojima su bila 54 kalašnjikova, lovačke puške, pištolji i ostalo oružje uz 350 kilograma različitog streljiva te detonatori.

Hrvatska je policija u noti 2005. godine upozorila francuske vlasti na krijumčarenje oružja iz Hrvatske.

Prema hrvatskoj policiji to se oružje prevozilo kroz Francusku i bilo je namijenjeno ETA-i u Španjolskoji i IRA-i u Irskoj, a razmjenjivalo se za kolumbijski kokain.

Preprodajom oružja, kako navodi AFP pozivajući se na hrvatsku policiju, nabavljao se kokain namijenjen za tržište u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Tijekom procesa u prosincu, istražitelj je naglasio težinu
krijumčarenja kao i njegovo regionalno i međunarodno širenje.

Među optuženima bila su i petorica kolekcionara oružja koji su trojica dobila od šest mjeseci do četiri godine strogog zatvora, a dvojica od 18 mjeseci do dvije godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene