Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožavaju cjelovitost BiH

Velika akcija u BiH: Policija uhitila desetke Vehabija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jake policijske snage u utorak od ranih jutarnjih sati okružile su selo Gornja Maoča u okolici Brčkog u Bosni i Hercegovini u potrazi za osobama osumnjičenim da ugrožavaju nacionalnu sigurnost te zemlje i njen ustavni poredak, potvrđeno je iz policijskih i pravosudnih izvora u BiH.

On je medijima izjavio kako se 'najveća policijska operacija u BiH od završetka rata' provodi na području Tuzlanske županije i Distrikta Brčko. Operacija ima kodni naziv 'Svjetlost', a Grubešić je kazao kako su u tijeku uhićenja osoba koje se terete za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH i njegovog ustavnog poretka te širenje međunacionalne mržnje.

Pročitajte i ovo Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve zanimljiviji brojnim gostima Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod'' Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

Grubešić nije pojasnio za kim točno policija traga i tko je uhićen u jutarnjim satima kazavši kako će pojedinosti biti objavljene po okončanju operacije. Neslužbeno se doznaje kako je u akciji angažirano više stotina policajaca te da je u prvim satima njezine provedbe uhićeno nekoliko desetaka osoba. Prema nepotvrđenim informacijama, jedna od meta policijske akcije moglo bi biti selo Gornja Maoča poznato kao okupljalište pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta.Novinarskim ekipama ulazak u Gornju Maoču nije dopušten.

Školski program na jordanskom jeziku

Gornja Maoča, smještena na nepristupačnom području između Brčkog i Tuzle,  potpuno je izolirano mjesto u kojem dosad nisu vrijedili zakoni BiH i u kojem se živjelo po šerijatskom zakonu, pišu bosanski mediji. Put koji vodi do sela gotovo je neprohodan, a svi putokazi prema selu su na arapskom jeziku. Na većini kuća u selu su crne islamske zastave.  Bosanski mediji navode kako je prema nekim informacijama u selu i škola u kojoj se nastava odvija na jordanskom jeziku i koja nije pod nadležnošću niti jednog ministarstva. U selu se nalazi i džamija koja nije pod kontrolom islamske zajednice BiH. Bosanski su, izvješćujući o stanju u toj zajednici, često navodili kako među stanovnicima uz državljane BiH ima i veći broj stranaca.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene