Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Al Qaida i vehabije prebacuju oružje iz BiH u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici i simpatizeri al Qaede i radikalnih muslimana vehabija iz Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci prebacuju veće količine oružja i eksploziva u Hrvatsku kako bi ga otuda kasnije mogli koristiti u Europi za terorističke napade, objavile su banjalučke Nezavisne novine.

Pozivajući se na obavještajne agencije u BiH list piše kako pripadnici i simpatizeri al Qaede i vehabije "koriste trenutačnu političku situaciju i zaokupljenost bosanskohercegovačkih vlasti aktualnim reformama, da iz BiH na teritorij Hrvatske prebace veću količinu naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava".

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću

"Nalogodavci pomenutih terorističkih organizacija ocjenjuju da će Hrvatska u bliskoj budućnosti biti primljena u EU, a samim tim biće stvoreni veoma povoljni uvjeti da se iz Hrvatske, zbog otvorenosti granica prema EU, naoružanje, mine i eksploziv mogu distribuirati širom Europe radi izvršavanja terorističkih zadataka", tvrdi se u informaciji obavještajnih agencija u BiH koju prenose Nezavisne novine.

"Trenutno dostupna saznanja ukazuju da se ilegalno ubacivanje oružja i eksploziva vrši iz nekoliko pravaca u Zagreb, Karlovac, Gunju i Split", citira list obavještajca koji je zatražio da ostane neimenovan.

Dodaje se kako "jedan ilegalni kanal za ubacivanje naoružanja ide preko Posavine, a drži ga Vladimir Popilovski, koji je iz razdoblja rata blizak mudžahedinima i pripadnicima odreda 'El Mudžahid'" dok je njegov nalogodavac njega Šemsudim Mehmedović. Mehmedović je bivši ministar policije zeničko-dobojske županije. Prema navodima Nezavisnih novina Mehmedović je za vrijeme rata u BiH potpisivao mudžahedinima u BiH vjenčane listove, osiguravajući tako članovima "alžirske skupine" državljanstva BiH. Boudela Hadž i Hanouf Munir, kojima je potpis na vjenčani list Mehmedović stavio kao službena osoba, i danas se nalaze u zatvoru Guantanamo na Kubi, tvrde Nezavisne novine.

Mehmedović je zastupnik u Parlamentu BiH i član parlamentarnog izaslanstva BiH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

U informaciji obavještajnih agencija, na koju se pozivaju Nezavisne novine, tvrdi se da drugi smjer prebacivanja oružja u Hrvatsku ide preko zapadnog dijela BiH, a "drže ga Kemal Alagić, Naser Panaslamović i Omer Murselović". Ne navode se pobliža objašnjenja za ove osobe ali se dodaje da su mogući sudionici prebacivanja oružja tim smjerom i stanoviti Mladen Milić i Darko Bajić.

Dan prije nego što će Nezavisne novine objaviti informaciju o prebacivanju oružja iz BiH u Hrvatsku, Predsjedništvo BiH je u utorak na žurnoj sjednici prihvatilo protokole o suradnji u području sigurnosti s Hrvatskom. Tim protokolima utvrđena je uspostava zajedničkih radnih skupina za suzbijanje kaznenih djela i uvođenje mješovitih ophodnja uza državnu granicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene