Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Donekle ispunjena očekivanja''

Reakcije iz Slovenije nakon arbitražne presude: "Trebali smo dobiti i više"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke i stručne reakcije u Sloveniji na jučer objavljenu presudu arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom različite su, a neki su posebno nezadovoljni presuđenim, odnosno dodijeljenim "dodirom" – morskim koridorom, poveznicom koja bi Sloveniju trebala povezati s otvorenim morem.

Prema jučerašnjoj interpretaciji presude arbitražnog suda o graničnom prijeporu  Hrvatske i Slovenije, Gilberta Guillaumea, predsjednika suda – koji se pri tom pozvao na "parafirani" tekst sporazuma Drnovšek-Račan – arbitražom je utvrđen fizički kontakt Slovenije s otvorenim morem, preko 2,5 morske milje širokog koridora koji bi ostao pod hrvatskom jurisdikcijom, ali s pravom Slovenije na slobodnu plovidbu njenih i stranih brodova i prelete zrakoplova, polaganje kabela i cjevovoda.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, i sam profesor međunarodnog prava, kazao je kako je to rješenje "donekle" ispunilo slovenska očekivanja, i to "kreativnom" primjenom međunarodnog prava.

No, prema mišljenju nekadašnjeg slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Guillaumeovo rješenje ide ispod onoga što je bilo predviđeno nacrtom sporazuma iz 2001. godine što su ga bili parafirali slovenski i hrvatski diplomati iz vremena pokojnih premijera Račana i Drnovšeka te tek treba proučiti što to rješenje s koridorom pod hrvatskom jurisdikcijom kojem bi Hrvatska imala ograničeni suverenitet zapravo znači.

Slovenska agentica pri arbitraži Mirjam Škrk, koja je u toj ulozi prije dvije godine zamijenila kompromitiranu dužnosnicu ministarstva vanjskih poslova Simonu Drenik nakon što je ona podnijela ostavku, kazala je za Slovensku televiziju da je odluka arbitara o granici na moru za Sloveniju dobra i izbalansirana te da će po spojnici Slovenije s otvorenim morem – morskom prostoru koji će de facto imati status otvorenog mora iako će formalno ostati pod hrvatskom jurisdikcijom kao njeno teritorijalno more – slobodno moći ploviti brodovi i nadlijetati je avioni iz Slovenije i drugih država.

Rješenje suda nepovoljnije od sporazuma Drnovšek-Račan

Pri dodjeli prolaza Sloveniji na otvoreno more arbitri su pokazali "priličnu kreativnost" iako nam svojim "unikatnim" i inovativnim rješenjem nisu dali ono što smo očekivali i tražili, kazao je za Slovensku televiziju Marko Pavliha, profesor pomorskog prava i bivši ministar prometa.

Prihvaćeno rješenje nepovoljnije je od onog iz sporazuma Drnovšek-Račan, gdje je sve bilo definirano na jednostavniji i razumljiviji način, kazao je Pavliha. Pravno gledano, koridor na otvoreno more sada ima status hrvatskih teritorijalnih voda, a de facto status međunarodnih voda, kazao je Pavliha, te dodao kako to konačno rješenje ipak smatra boljim od režima neškodljivog morskog prolaza koji je Hrvatska na početku nudila Sloveniji.

Slovenski mediji danas otvoreno pišu da Sloveniji tek predstoji "borba za interpretaciju" arbitražne presude iako je premijer Miro Cerar još jučer pozvao političke lidere i stranke da to pitanje ne uključuju u svoje "predizborne" nastupe, nego da podrže vladino stajalište da je arbitražna presuda dobro izbalansirana i da će Slovenija inzistirati da se ona i primijeni kao pravno obvezujuća.

''Hrvatska jurisdikcija bit će ograničena''

To bi moglo doći u pitanje ako bi neki politički i stranački autoriteti osporili uvjerenje vlade da je Sloveniji dodijeljen pravi teritorijalni koridor na otvoreno more jer je slovenski parlament na početku svoj pristanak na arbitražu uvjetovao presudom koja će u cijelosti ostvariti zahtjeve za neposrednim kontaktom s otvorenim morem u Jadranu.

Pravnica s mariborskog pravnog fakulteta Dominika Švarc Pipan izjavila je međutim za Slovensku tiskovnu agenciju STA da presuda arbitara ispunjava zahtjeve Ljubljane te da koridor koji je Sloveniji dodijeljen treba tumačiti tako da je Sloveniji de facto dodijeljen "neposredni fizički kontakt" s otvorenim morem.

Dobili smo ga preko koridora koji je formalno pod hrvatskom jurisdikcijom koja će biti ograničena, kazala je Švarc Pipan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene