Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napad u Parizu u kojem je ubijeno 12 osoba pokazuje kako se metode provedbe terorističkih napada sve češće mijenjaju, ističe hrvatski stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.


Nakon što su tri teško naoružane osobe ušle u ured francuskog magazina i ubile 12 osoba, među kojima su mahom bili karikaturisti, prilično je jasno, kaže stručnjak za sigurnost Bono Marjanović, da se varijante terorističkih napada mijenjaju.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija Tijelo ubijenog dječaka pronađeno u putnoj torbi: Uhićena majka, kod nje je pronađen krvav nož Slika nije dostupna 'Apsolutne sigurnosti nema. Ovaj propust govori kakvi tipovi napada nas čekaju u budućnosti'

'Ovaj napad pokazuje da dolazi do veće polarizacije, umjesto do smirivanja odnosa. Metode provedbe napada sve se češće mijenjaju. Kada se svijet pripremi za jednu vrstu napada, odmah se pojavi neka druga varijanta', rekao je Marjanović za Dnevnik.hr.

Budući da je magazin već bio meta napada, a pojedini karikaturisti dobivali su prijetnje, imali su policijsku zaštitu. Ali u ovom slučaju, kada je namjera bila toliko jaka da se izvrši, kako mnogi mediji nazivaju ovaj čin - egzekucijom, ni osiguranje nije pomoglo. U napadu su, podsjetimo, poginula i dva policajca.

'Iako je bilo aktivnih mjera osiguranja, obilježja ovog terorističkog čina su, da ako postoji odlučnost i ozbiljna namjera - teroristi će izvršiti svoj naum', kaže Marjanović.

Napad u Parizu 'povezan s terorizmom': Najmanje 12 mrtvih, napadači u bijegu

Pariške vlasti u 11 okruga su evakuirali učenike iz škola i vrtića, te s obzirom na to da su napadači u bijegu, poručili građanima da budu na oprezu jer su napadači naoružani i opasni.

'Oni bi svakako mogli napasti ponovno. To potvrđuje da ako postoji ozbiljna namjera, taj će se čin ponoviti i neće se izvršavati ovlaš i napamet već pripremljeno i organizirano. Napadači nemaju što izgubiti, svjesni su da su napravili strašan čin i ne bi se libili, ukoliko budu stisnuti u kut, počiniti samoubojstva', kaže Marjanović.

'Prilično je vjerojatno da se radi o terorističkom činu. Za očekivati je da će teroristi vrlo brzo preuzeti odgovornost za napad jer žele da im se pripiše to što su učinili', kaže Marjanović.

Dodaje kako ovaj čin unosi strah i jezu među stanovnike Francuske te nepovjerenje među ljudima. Što se nakon ovako krvavog napada može očekivati u Francuskoj? 'Sada će se razina sigurnosti podići na višu razinu, kod institucija Vlade, premijera, predsjednika... Zaštitne agencije sada bi mogle imati puno više posla. Ulogu u podizanju razine sigurnosti će imati i građani koji će po gradu hodati širom otvorenih očiju, ali i kretati se u poznatim okruženjima kako bi povećali vjerojatnost zaštite', zaključuje Marjanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju