Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zlostavljači zaštićeniji od žrtava"

Bono s papom razgovarao o seksualnom zlostavljanju klera u Irskoj: "Prestravljen je događajima u Crkvi"

Bono i papa (Foto: AFP)
Bono i papa (Foto: AFP) Foto: Afp
Bono, frontmen irskog rock benda U2, susreo se u srijedu s papom Franjom, kasnije otkrivši da je riječ o izvanrednom čovjeku koji je iskren u svojoj patnji zbog krize oko seksualnog uznemiravanja u Irskoj.

Bono i Franjo razgovarali se više od 30 minuta na sastanku o udruživanju glazbenikove organizacije ONE za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i papine skupine Scholas Occurrentes koja pomaže u jačanju suradnje među školama diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup

"Pošto dolazim iz Irske nismo mogli izbjeći razgovor o tome kako je prestravljen događajima u Crkvi", otkrio je Bono nakon susreta.

Franjo je tijekom posjete Irskoj prošlog mjeseca molio za oprost zbog zlostavljanja koje su pripadnici klera niz desetljeća činili u Irskoj. "Objasnio sam mu kako nekim ljudima izgleda kao da su zlostavljači zaštićeniji od žrtava, a na njegovom licu sam mogao vidjeti patnju". "Osjetio sam da je iskren i mislim da je on izvanredan čovjek za izvanredna vremena", zaključio je irski glazbenik.

Kredibilitet Crkve srozan

Godine seksualnog zlostavljanja srozale su kredibilitet Crkve koja je nekoć dominirala irskim društvom. Irski birači su u posljednje tri godine na referendumima izglasali ukidanje zabrane pobačaja i podržali gay brakove, suprotstavivši se Vatikanu.

Bono je istaknuo kako je s Papom razgovarao i o pitanjima razvoja društava, kao i o njegovoj enciklici "Laudato Si" iz 2015. kojom je dao podršku zaštiti planete od globalnog zatopljenja i klimatskih promjena i pozvao na pravedniju raspodjelu Zemljinih resursa.

"Moramo ponovno promisliti divlju zvijer kapitalizma. Iako nije nemoralan, amoralan je i zahtijeva naše upravljanje, a Papa je vrlo sklon tome", dodao je Bono.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene